@brittarnhild
"Det er en anemone" sa botanikeren i reisefølget, "det ser du på den tette raden av støvbærere inne i blomsten." Da så jeg det jeg også, selvsagt var det en anemone, i slekt med både blåveis og hvitveis, eller kvidevise som de sier nede på Moi hvor Terje har dialekten sin fra. Det er søndag morgen og vi har akkurat deltatt i deler av en georgisk ortodoks messe inne i den gamle The Church of the Archangels i Gremi, langt øst i Georgia. Vakker firstemt sang, først mannsstemmer, så kvinner, røkelse, presten som monotont, lenge og vel messer seg gjennom gudstjenesten, kvinner med tildekket hode, menn, noen går ut for å trøste et gråtende barn, en pur ung kvinne, nesten bare ei jente, tegner seg med det hellige korset. Jeg har dekket hodet med sjalet jeg hadde med, rundt midjen har jeg knyttet et svart tøystykket som lå ved inngangen til kirken, slik at det blir et skjørt. Jeg lukker øynene og lytter. Kjenner at Gud er tilstede her, midt i det som er så annerledes enn slik jeg vanligvis feirer messe.
Utenfor kirken er det trangt. Men jeg får likevel med en gang øye på de vakre, hvite blomstene. Anemoner. Navnet er like nydelig som blomsten. Jeg bøyer meg ned for å lukte, for å se på alle de millioner av støvbærere, og når jeg ser at noen av blomstene er i ferd med å frø seg, plukker jeg med meg noen. Kanskje kan jeg ta med meg noe av skjønnheten, noe av gudsnærværet hjem. Til min egen hage, Til min egen hverdag.
Da får jeg øye på en ny blomst, en ny skjønnhet. Botanikeren har gått nå, sammen med de andre i gruppa. Jeg må skynde meg, vi har fått streng beskjed om å holde oss samlet slik at ingen kommer vekk fra de andre, eller enda verre, "stjeler" av de andres tid ved ikke å følge avtalene. Men jeg rekker å plukke frø av denne planten også. Snart har jeg venstre hånden full. Med den høyre leter jeg nede i veska mi, der vet jeg nemlig at jeg har en liten konvolutt hvor jeg kan legge frøene, men det er så vanskelig å finne den med bare ei hånd. Jeg fomler og et par frø faller ut av den venstre neven. Da kjenner jeg med et at en hånd forsiktig berører armen min. Jeg ser opp og møter blikket til den eldre mannen som selger kors, ikoner og små souvenirer inne i den lille butikken ved siden av kirken. Det er smil i øynene hans. Han slipper taket i meg og vinker meg inn i butikken. Der finner han fram en liten pose, tar venstre hånden min og fører den bort til posen, og jeg slipper frøene ned i den. Vi veksler ingen ord, vi har ikke noe felles språk til det. Men vi har likevel delt noe sammen. Et verdifullt øyeblikk.
Jeg smiler et takk, og løper etter de andre. Nå er det tid for å lære mer om hvordan de lager den tradisjonelle georgiske vinen. Den som helles i store leirkar, såkalte kvevri, som graves ned i bakken.
Men det er en annen historie.
Og kirken og gudsnærværet og anemonene og støvbærerne og hånda på skulderen.......ble min andakt den søndagen.
:::::::::::::::::::::::::
Denne refleksjonen skrev jeg opprinnelig i bloggen Blåklokkeveien mens vi var to uker i Georgia høsten 2016. Ivrig julekrybbesamler som jeg er, var jeg på jakt etter julekrybber under hele oppholdet, uten å finne noen. De ortodokse der visst ikke så opptatt av julekrybber, for dem er det ikoner som gjelder. Men en av de siste dagene fant jeg tre figurer i ull, en mann, en kvinne og et esel. "Figurer fra et georgisk gammel eventyr" kunne guiden fortelle. Jeg kjøpte dem, og her hjemme har de blitt Josef, Maria og eselet, og så har jeg funnet ei lita stoffdukke som er Jesus. Ei julekrybbe fra Georgia :-)
Recent Comments