@brittarnhild
Det er grønn uke i fastetidens regnbuekalender, og hva passer vel da bedre enn å avslutte Soloppgang over Himalaya-reisebrevene med grønn aspargessuppe i en liten perle av en hage i hjertet av Kathmandu. Dagens innlegg ble opprinnelig publisert i en matblogg jeg har, derfor en litt annerledes innledning for selve reisebrevet kommer.
Aspargessuppe ala Garden of Dreams
Når jeg reiser tar jeg alltid med meg reiseminner hjem. Og siden jeg reiser ofte, og rundt omkring i hele verden, fylles huset fort opp av ulike minner. Hotellbrevpapirsamlingen min vokser, elefantsamlingen trenger mere plass, julekrybbesamlingen kan for så vidt aldri bli stor nok, men skapet hvor julekrybbene står de elleve månedene i året det ikke er advent eller jul, er nå sprengt.......for å si det klart og tydelig...... nå er det snart ikke plass til flere souvenirer i dette røde huset i skogen.
Men ikke alle souvenirer trenger plass.
I april i fjor var jeg et par uker i Nepal. Og en av de mange kjære ta var på-minnene jeg bragte med meg hjem og pakket ut, var minnene om en fantastisk aspargessuppe. Dag etter dag i løpet ar reisen min hadde jeg spist ris med dal bath, eller mo-mo. Vegetarmo-mo, mo-mo med kylling, frityrstekte mo-mo...... Jada, jeg likte det, likte det faktisk kjempegodt, men da jeg en av de siste dagene på reisen min besøkte
The Garden of Dreams in Kathmandu, og oppdaget at den lille restauranten der inne hadde aspargessuppe på menyen, var jeg ikke i tvil. Det måtte bli suppe. Og et glass kald hvitvin.
Det smakte bare helt fantastisk. Selvsagt rammet omgivelsene hele opplevelsen flott inn, og denne hagen er en viktig del av reiseminnene jeg tok med meg hjem. Men denne friske, smaksrike suppen......smaksløkene mine kan ikke glemme den. Så da jeg her forleden kom over frisk asparges på nærbutikken min, ble det rett og slett et impulskjøp. Og det ble suppe til middag.
Aspargessuppe ala Garden of Dreams
kok aspargesene i vann
tilsett salt, pepper, vegeta og koreander
tilsett mere pepper
miks med stavmikser
tilsett litt rømme, litt mere pepper, gressløk
og server med et glass hvitvin
:::::::::::::::::::
Hvorfor jeg kaller suppa Garden of Dreams? Jo, det kan du lese om nedenfor, opprinnelig fra en reisebrevserie jeg skrev etter et besøk jeg hadde i Nepal. Alle reisebrevene finner vi via denne lenken (i feil rekkefølge, for det er jo sånn blogging fungerer, det som legges ut sist kommer øverst)
Garden of Dreams
Tilbake i Kathmandu møtte jeg resten av gruppa som jeg reiste sammen med, og det ble dager fylt med prosjektbesøk, gudstjenester, shopping, samtaler og hvile ved bassengkanten. Vel, shoppingen valgte jeg å stå over, selv om tur til markedet nede i byen fristet. Det hadde vært dager smekk fulle av inntrykk, og jeg trengte tid til å fordøye det hele.
Men en ting hadde jeg lyst til, og endelig, siste dagen ble det en mulighet.
Her følger en utskrift fra reisedagboka mi:
I flere dager har jeg planlagt en tur til Garden of Dreams, nevnt i Lonely Planet som et "must see", men så har jeg isteden blitt på hotellet for å hvile - det har vært et tett program med mange inntrykk. Men i dag, siste dagen, skulket jeg internasjonal gudstjeneste og tok taxi ned til byen på egen hånd. Og det angret jag jammen ikke på. Garden of Dreams, et sant paradis.
En støvete, humpete taxitur, så måtte jeg, med livet som innsats, krysse en travel, bråkete gate, inn gjennom en port, betale 200rupies, og med ett var jeg inne i eventyret. Det aller første jeg gjorde var å sette meg ned på en av de mange benkene som var plassert rundt omkring, for å la det hele synke inn. Så ble det hagavandring og fotografering, lukting på planter og urter, beundring, mere vandring, flere bilder, før jeg satte meg ned i en av paviljongene og bestilte en guavajuice. Leste i en liten brosjyre jeg fikk da jeg kjøpte billett at det opprinnelig var seks paviljonger her, en for hver av de seks årstidene i Nepal.
The Garden og Dreams, a neo classical historical garden is situated in the midest of Kathmandu Valley, Nepal. The Garden was renowned as the garden of Six Seasons which was created by late field Marshal Kaiser Shumsher Rana (1892-1964) on early 1920 and after completion of this Garden, it was probably considered as one of the most sophisticated private gardens of that time.......Whitin the garden walls, Kaiser Shumsher created an exquisite ensamble of pavilions, fountains, decorative garden furnitures and European inspired features such as verandas, pergolas, ballustrades, urns and birdhouses. He erected six impressive pavilions, each dedicated to one of the six seasons of Nepal.
Betalte etter hvert for juicen, den smakte forresten himmelsk, etter å ha sittet en god stund og skrevet dagbok og mimret fra den aller første gangen jeg drakk guavajuice, i Eritrea.
Vandret litt mer, og satte meg så ned en gang til, på ett av fire små bord langs muren. Det var så mye vakkert å se, så mange farger, så mye fuglekvitter, det tok nesten pusten fra meg. Hørte svakt trafikken utenfor, men enda mer suset fra bladene inne i hagen.
Den unge kelneren ble litt forbauset over at jeg hadde satt meg ned igjen, han prøvde lenge å overse meg, men så kom han med ett smilende bort til meg og spurte: "Do you want a menu? I am not sure if you do. You already sat down, so I am a bit confused....." Joda, jeg ville gjerne ha meny, dvs, det ville jeg egentlig ikke, for jeg hadde allerede lest på en plakat hva de serverte, og jeg visste utmerket godt hva jeg ville ha - arspargessuppe og et glass hvitvin!
:::::::::::::::::::::
Og med dette avslutter jeg reisebrevene mine fra Himalaya.
Turen lever fortsatt sterkt i meg i dag,
og en dag håper jeg å komme tilbake.
::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Til deg som leser dette reisebrevet – jeg utfordre deg til å gi en gave til HimalPartner.
:::::::::::::::::::::::::::
Info om hvordan du kan gi til Himalpartner (kopiert fra hjemmesiden deres www.himalpartner.no
En gave til HimalPartner gir mennesker i Himalaya fremtid og håp.
Bankkonto 3000 15 47107 – Vipps: HIMALPARTNER (eller 15521)
SMS; HIMAL100 til 2160 (kr. 100) eller HIMAL150 til 2160 (kr. 150)
Givertelefon: 822 04 181 (kr. 200)
Recent Comments