@brittarnhild
Da jeg for mange år siden skrev bok om fastetiden, "40 dager - fra karneval til oppstandelse" hadde jeg både et kapittel om en matseddel for fastetiden og et hvor jeg beskriver en regnbuekalender, en av fargene i regnbuen for hver av de sju ukene i fastetiden. Som en del av denne kalenderen har jeg oppskrifter på mat i regnbuens farger.
Det er slett ikke bare fastetiden som har sine farger, det har jo hele kirkeåret, og nå i adventstiden er det fiolett som er den liturgiske fargen. Fiolett er en blanding av rødt og blått, den røde jordfargen, den blå himmelfarten. Fiolett er også fastetidens farge, og mens vi i fastetiden vandrer fra Jesu liv på jorden mot påska og himmelen, vandrer vi i adventstiden mot Jesu fødsel og himmelen.
Det har gått litt sport i dette med mat og farger for meg, og samtidig er vi hos oss opptatt både av restemat og av sunn mat. Så da jeg i dag fant restene av høstens rødbeteavling i kjøleskapet sa det seg nesten selv at det måtte bli en rødbetesuppe til middag, eller en borsj, altså en ukrainsk rødbetesuppe.
Vår suppe denne gang var svært enkel, og kostet egentlig ingen ting. Fem litt vasne rødbeter, som så absolutt hadde beholdt både smak og farge, kokt i litt vann sammen med et par friske laurbærblader. Etter en ca 20 minutters koking, fjernet jeg laurbærbladene og brukte stavmikseren til å lage suppe, og så tilsatte jeg kun pepper og bittelitt salt. Serverte den med en klatt rømme.
Det finnes mengder med oppskrifter på nettet på borsj, de fleste med både kål, løk, poteter, andre grønnsaker og også med kjøtt. Men det går fint an å lage den kun av rødbeter, og det er jo da du får fram den helt spesielle, litt søte rødbetesmaken.
:::::::::::::::::::::::
I 2022 kom borsj med på UNESCOs liste over truede kulturelle tradisjoner, dette basert på risikoen av at Russlands invasjon av Ukraina kunne skade posisjonen til matretten som en del av kulturarven til landet (Wikipedia)
Comments