@brittarnhild
Blåmandag, hva er nå egentlig det da? En inneklemt dag mellom fastelavnsøndag og feittirsdag, og på folkemunne har blåmandag på en måte blitt synonymt med dagen derpå. Kanskje ligger det noe i dette, det er dagen etter alle karnevalsløyene? Men vi har jo fortsatt feitetirsdag igjen, før fastetiden starter. Jag har forresten vært på butikken og handlet saltkjøtt i dag, i morgen blir det feittirsdagsmiddag de luxe.
I boka mi, 40 dager - fra karneval til oppstandelse, som kom ut på IKO-forlaget i 2007, skriver jeg:
Blåmandag har opprinnelig fått sitt navn etter et blått klede som presten i den katolske kirke legger på alteret denne dagen. I den lutherske kirke er blått nesten helt borte som liturgisk farge; kanskje er det på tide at vi tar den fram igjen? Marimesse/Maria budskapsdag er jo også blå som den kappen Maria hadde. I alle fall kan vi bruke blåfargen i hjemmet denne dagen, før vi går over til fastetidens tradisjonelle fiolette farge.
Regnbuen er et viktig fastetidssymbol, og vi skal de kommende 7 fasteukene komme tilbake til både den og de ulike fargene mange ganger. I dag har jeg funnet fram tre av bøkene som kommer til å følge meg gjennom de kommende ukene.
Victoria Finlay's Colour, Travels Through the Paintbox er ei bok jeg kommer tilbake til år etter år. Jeg har lest helt i stykker paperback-utgaven, men har heldigvis en nydelig Folio-utgave, som dere såvidt ser på et av bildene her. Blue, The History of a Color av Michel Pastoureau er en av flere bøker som omhandler en spesiell farge, som jeg vil komme tilbake til. Jeg tok den fram i dag siden det tross alt er blåmandag. Og så er det den tredje, Natures Palette, A Colour Reference System from the Natural World, gitt ut av Thames&Hudson. Dette er en ganske ny bok jeg har, som jeg ikke har fått lest så mye i enda, men det skal det bli forandring på nå.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.