@brittarnhild
Dette er dagen da fasten starter. I middelalderen tegnet presten et kors av aske på pannen til kirkegjengerne. Asken kom da gjerne fra innvidde vier- eller pilekvister fra palmesøndag året før. Flere norske menigheter har tatt opp igjen skikken med å tegne askekors. I Bibelen er aske et tegn på sorg og anger. Uttrykket å kle seg i sekk og aske kjenner vi, på samme måte som vi snakker om tid for striskjorte og havrelefse.
Rikdom til låns
Hjelp meg til ikke å gratulere meg selv
når jeg gir almisser til en fattig:
La ikke stoltheten lura bak det jeg gjør.
Rikdommen har jeg til låns.
Gud har gjort meg til sin forvalter.
Jeg er hans hender og hjerte.
La min kjærlighet til andre
være Guds kjærlighet.
La min medynk med de trengende
være hans.
La mine almisser bli mottatt
som hans gaver.
Fra Keltiske bønner
På 90-tallet jobbet jeg som diakon i Tiller menighet i Trondheim. På askeonsdag feiret vi gudstjenesten, og sammen med presten, Karen Onshuus, fikk jeg være med å tegne askekors i pannen på de som deltok i gudstjenesten. Karen samlet i løpet av året de hvite serviettene hun brukte til å tørke kalken med etter at vi feiret nattverd. Før askeonsdag brente hun serviettene, og asken ble brukt til å tegne askekorsene. En tradisjon som jeg opplevde som svært meningsfull.
Tradisjonen med å feire askeonsdagsgudstjenester, og fastegudstjenester på onsdagskveldene i fastetiden står mye svakere i dag enn hva den gjorde da jeg jobbet som diakon. I kveld er det ingen gudstjeneste i kirka her hvor jeg bor, så da får jeg ta en akseonsdagsrefleksjon her hjemme i godstolen.
Pianostemmeren
(skrevet for noen år siden)
Det er askeonsdag. Jeg sitter med en stabel kirkekunstbøker foran meg. Inspirert av den gamle katolske tradisjonen med fastetepper som henges opp i kirkene i fastetiden, ”de fattiges bibel”, som gjennom fastetidens 40 dager skal illustrere bibelhistorien, ønsker jeg å lage mitt eget fasteteppe. Ikke malerier, som de fantastiske, litt falmende teppene jeg så i Østerrike da jeg jobbet med fasteboken min, ”40 dager – fra karneval til oppstandelse” for noen år siden. Teppet mitt skal veves av ord. Ikke tenker jeg at det kun skal være til bruk i fastetiden heller, nei teppet mitt skal være til helårsbruk. Vevd med fastetidens regnbuefarger.
Farger betyr mye for meg, og nå håper jeg at bilder av glassmalerier fra kirker rundt om i verden skal gi meg inspirasjon.
Nede i stua er en pianostemmer i ferd med å stemme det snart 100 år gamle pianoet vårt. Lyden fra ustemte tangenter når opp skriverommet mitt. Det skrus, det trykkes på tangenter, skrus litt til, og sakte men sikkert blir lydene som kastes ut i rommet renere.
Øynene mine løfter seg fra boka som ligger oppslått på skrivebordet. Regnbuefargene som lyser mot meg fra katedralvinduer løser seg opp. Isteden er det lydene fra stua som får fokus; lyder i sort, hvitt, sølv. Tonene henger i lufta.
Livet består, som pianoet nede i stua, av en masse tangenter. De gir lyd hver for seg, men er vakrest når de får lyde sammen. En enkel melodi, en vals for to, en menuett, en sonate, en symfoni. Som det gamle pianoet trengs også livet å stemmes. Flere av tonene har blitt falske, noen tangenter har hengt seg opp, støv og rusk gjør at tonene ikke klinger slik de var ment til å gjøre. Kanskje er det ikke farger som skal prege fastetiden i år. Men stillhet. En stillhet hvor Gud får plass og rom til å stemme alle tangentene?
Det er askeonsdag og i kveld er det fastegudstjeneste i kirka. Kanskje får vi tegnet et askekort i panna. Til minne om Jesu faste i ørkenen, et vitnesbyrd om at jeg ønsker å følge Frelseren, et tegn på at jeg er Guds barn.
Pianostemmeren er snart ferdig. Jeg folder hendene og ber:
Gud, takk for at du er pianostemmeren i mitt liv. Her er jeg. Stem meg og bruk så musikken min i ditt himmelske orkester.
::::::::::::::::::::::::
I 2007 gav jeg ut boken "40 dager - fra karneval til oppstandelse" via IKO-Forlaget (den er nå utsolgt) I løpet av fastetiden blogger jeg fra boka, fortellinger fra da jeg jobbet med den, og om hvordan jeg, og andre, bruker materialet. Dessuten kommer jeg hver dag til å utfordre meg og deg til å gi en gave til Kirkens Nødhjelp og/eller andre
#godhetstyrannifastetiden
:::::::::::::::::::::::::::
Diverse info til hvordan du kan gi til Kirkens Nødhjelp:
Giverinfo:
Send en SMS med kodeord GAVE til 2426. Da gir du 200 kroner til Kirkens Nødhjelps arbeid.Gi et valgfritt beløp med VIPPS til 2426
Du kan også gi på gavekonto 1594 22 87248.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.