@brittarnhild
Det står ei gryte og putrer på steikovnen og jeg sitter her med vann i munn. Saltkjøtt på feittirsdag må da være noe av det beste som finnes. Akkurat som pinnekjøtt på julaften er det, lammelår på påskeaften, rømmegrøt på st.hansaften, mølje i slutten januar en gang, og så videre :-)
Hos oss er det tradisjon med stappe sammen med saltkjøttet, og da gjerne stappe laget av en blanding av poteter, gulrot og kålrabi, jevnet med litt av krafta fra saltkjøttet.
Når vi er ferdige med det måltidet er vi klare både for middagshvil og for fastetida.
Det er ulike tradisjoner rundt om i landet knyttet til mat på feittirsdag. Saltkjøtt er vanlig mange steder, andre steder er det pannekaker eller rømmegrøt som er tradisjonen. Jeg så i dag at Aftenposten reklamerte med at det i deg er den internasjonale pannekakedagen. Ja, sikkert greit det, men om man ikke sier noe mer har man da jammen mistet litt av tradisjonene på veien.
Her er hva jeg skrev på feittirsdag for to år siden:
Jeg har allerede fortalt om de fantastike fasteteppene jeg fikk se i katolske kirker i Østerrike da jeg i 2006 var der nede for å jobbe med "40 dager - fra karneval til oppstandelse". Jeg bodde i den lille landsbyen Baldramsdorf hos Dagmar og hennes familie. De driver melkeproduksjon, har en hel haug med kyr, samt litt av hvert av andre dyr, og dessuten er Dagmar en fantastisk kokk. I mange år drev hun gårdsutsalg, noe hun nå har sluttet med, men daglig har hennes store familie gleden av kokkekunstene. Dagmar tok ivrig del i researchen min i forbindelse med bokskrivingen, og da vi etter noen dager i Venezia for å overvære karnevalet der, kom tilbake til gården på selveste feittirsdag, var ikke Dagmar sein med å starte forberedelsene til kveldens måltid. Jeg fortalte om saltkjøtt og stappe hjemme i Norge, vi pratet om engelskmennenes Pancake Tuesday, men da Dagmar fylte kjøkkenbenken med ingredienser, lurte jeg veldig på hva dette skulle bli.
Her er det som står i boka om feittirsdag:
Feittirsdag er den siste dagen før langfasten, og som navnet sier spiser man feit mat denne dagen for å ha litt ekstra å gå på de kommende sju uker.
Festdager og "feittirsdager" er viktige dager. Ikke minst fordi de er med og synliggjør forskjellen mellom hverdag og fest. Det har lett for å bli mange "feittirsdager" i livet vårt - vi unner oss noe godt i helgene, noe godt til kaffen etter en slitsom dag, noe godt en regnværsdag, noe ekstra når vi får besøk. På feittirsdag kan vi virkelig nyte mye og god mat. Mange stader har denne dagen blitt kalt syvmålsdagen . man skulle spise syv måltider. Men glem nå ikke fortsettelsen da: nå står fastetiden og en helt annen matseddel for døren.
Rundt om i landet er det flere tradisjonelle middagsretter for denne dagen. Mange spiser saltkjøtt og pølse med kålrabistappe, poteter og gulrøtter, andre spiser rømmegrøt. I England kalles dagen Pancake Tuesday. Hos Dagmar i Østerrike har jeg fått servert en fet sildesalat til kveldsmat på feittirsdag.
2 egg
1ts salt
pepper
1ss sennep
olje
eddik
3ss majones
3ss rømme
4 hardkokte egg
4-6 sylteakurker
1 eple
6-8 kryddersild, samt noe av marinaden silda ligger i (hvis du kjøper sild på glass)
2kg kokte poteter
I dag har jeg lang dag på jobb, og så skal jeg videre igjen til nye gjøremål etter middag. Ikke tale om at det blir tid hverken til å koke saltkjøtt eller lage sildesalat. Men pannekaker, blåbærsyltetør og bacon må det da bli tid til. Og så kan det hende at jeg jukser litt og koker saltkjøtt i morgen........
Sier du forresten feittirsdag eller feitetirsdag?
Jeg hadde en diskusjon med forleggeren min om dette. Hun mente at feittirsdag var trøndersk og at det rette er feitetirsdag, og dermed ble det det i boka. Men jeg er nå ikke så sikker jeg, så her i Vandring gjennom året holder jeg standhaftig fast på feittirsdag.
::::::::::::::::::::::::::::::::
I 2007 gav jeg ut boken "40 dager - fra karneval til oppstandelse" via IKO-forlaget
(den er nå utsolgt) I løpet av fastetiden blogger jeg fra boka, fortellinger fra da jeg jobbet med den, og om hvordan jeg, og andre, bruker materialet. Dessuten kommer jeg hver dag til å utfordre meg og deg til å gi en gave til Kirkens Nødhjelp og/eller andre
#godhetstyrannifastetiden
:::::::::::::::::::::::::::
Diverse info til hvordan du kan gi til Kirkens Nødhjelp:
Giverinfo:
Send en SMS med kodeord GAVE til 2426. Da gir du 200 kroner til Kirkens Nødhjelps arbeid.Gi et valgfritt beløp med VIPPS eller MOBILEPAYtil 2426.
Du kan også gi på gavekonto 1594 22 87248.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.