@brittarnhild
For noen år siden bodde jeg på en bondegård sør i Østerrike hos ei venninne. Jeg jobbet med ei bok om fastetiden, og var på vei til Venezia og karnevalet der, og ble invitert av Dagmar til å komme å bo på gården hennes for å skrive. Dagmar og familien bor i en liten landsby, Baldramsdorf, i Kärnten, ikke så langt fra grensa til Italia. En stor gård, som lenge også var gjestegiveri, så jeg fikk både et stort, eget rom, og jeg kunne bruke Dagmars kontor/dagligstue til skrivingen. Hver formiddag gikk jeg lange turer i denne fantastiske dalen, omgitt av høye, snødekte fjell. Bare et par steinkast fra gården lå landsbykirka, og en dag lot jeg meg invitere av den åpne døren til å gå inn. Vel inne møtte jeg kirketjeneren som var i ferd med å henge opp et stort, gammelt fasteteppe. Teppet, som er fra 1555, er et stoffbilde på 5 x 7,5 meter. Selve bildet er delt inn i 39 ulike felter, det siste feltet er et dobbeltfelt, og består av ulike scener fra bibelhistorien. En ekte "de fattiges bibel". Hvert år henges teppe opp rett før fastetiden starter, og henger helt til oppstandelsesmørgen, 1.påskedag.
For meg ble møtet med fasteteppet i Baldramsdorf, og de omliggende kirkene, da Dagmar oppdaget interessen min bars det rett ut på en fasteteppesafari i nærområdet, starten på en ny tradisjon. Nemlig å bruke fastetiden til å la billedkunst inspirere meg, til å være veivisere langs veien som en kristen.
Billedkunst slik jeg finner den på gallerier og museer, i kirker og i offentlig bygg, i private hjem, i bøker og på nett. Billedkunst slik jeg selv har møtt den på ulike kirker og museer rundt om i verden, slik jeg møter den i dag i Trondheim.
Det er enda et par uker til fastelavnssøndag og fastetiden, men jeg er utålmodig og tjuvstarter........med et besøk på Trondheim kunstmuseum nå i formiddag.
Og jeg gjør klar et lite bord her hjemme med noen av kunstbøkene mine, det begynner etter hvert å bli en anseelig samling. Øverst i stabelen ligger The Story of Paining, av Sister Wendy Beckett.
I "40 dager - fra karneval til oppstandelse" skriver jeg om fastetepper:
I fastetiden kan en gjennom bibellesing, bønn og faste leve seg inn i fellesskapet med Kristus, og gjennom det forberede seg til den store påskehøytiden. Mange steder i verden henges det opp spesielle fastetepper i kirken på askeonsdag. Disse blir så hengende i hele fastetiden. Fasteteppene er store, malte bilder, som illustrerer bibelfortellinger. Gjennom å følge fortellingene i bildene dag for dag, får man i løpet av fastetiden et innblikk i hele bibelhistorien, fra skapelsen fram til den nye himmel og den nye jord.
Vi kan alle lage våre egne fastetepper. Noen er flinke til å tegne og male og kan bruke disse evnene, andre er glade i å skrive og kan skrive ned fortellinger, andakter eller betraktninger knyttet til bibeltekster. Unasett om vi kan tegne eller skrive, så kan vi alle samle bibelhistorier og livsfortellinger som kan belyse dem. En bibeltekst for hver dag i fastetiden kan være et "fasteteppe". De samme fortellingene kan tas fram hvert år, eller en kan finne nye tekster som er med på å vise hvordan Gud har grepet inn i historien.
Det finnes så ufattelig mye fantastisk kirkekunst. Måten en kunstner har gjenskapt bibelteksten på kan være en berikelse for å forstå teksten på en ny måte.
Fotografiene er tatt på Trondheim kunstmuseum nå i formiddag.
Tror jeg gir dette tittelen "selvportrett inne i gammel dame"........
:::::::::::::::::::::::::
Her er et blogginnlegg jeg skrev i februar 2008 om mitt første møte med fasteteppene.
"40 dager - fra karneval til oppstandelse" er utsolgt fra forlaget, men jeg har noen få eksemplarer til salgs.
:::::::::::::::::::::::::::::::
Dette innlegget ble lagt ut første gang 15.februar 2014 i bloggen Blåklokkeveien.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.