@brittarnhild
Så er vi kommet til trettende dag jul, og det er på tide å "kaste ut" jula. Noen venter kanskje enda ei uke, til 20.dag, men Terje og jeg drar til Tenerife på søndag, så vi vil gjerne rydde vekk juletre og 100 julekrybber før vi drar.
Vet du forresten at i Italia har de en skikk med julestrømper fylt med gaver (eller kull hvis du ikke har vært snill) i dag. Det er La Befana som vandrer rundt kvelden før Helligetrekongersdag, som er i dag, trettende dag jul. Da de hellige tre konger var på leting etter Jesusbarnet kom de en kveld til La Befana. De stoppet og spurte etter veien. Hun kunne ikke hjelpe dem, men ba dem inn og serverte dem den nydeligste mat. Da kongene drog videre neste morgen ba de La Befana om å være med. Hun sa nei, men angret seg senere, og la ut på egen hånd. På sin vandring stoppen hun ved hvert et hus hun passerte og spurte etter Jesusbarnet. Legenden, eller tradisjonen om du vil, forteller at hun enda ikke har funnet Jesusbarnet, så hun fortsetter vandringen sin, og legger igjen gaver i hvert hus hun besøker.
Da jeg for noen år siden skrev fasteboken min (den skal dere forresten få høre mer om når fastetiden starter), hadde jeg hørt om en fransk tradisjon knyttet til epiphany/helligetrekongersdagen. Der var det tradisjon å servere vannbakkels denne dagen. Inne i en av vannbakkelsene var det gjemt en liten figur, og så var det selvsagt om å gjøre å få akkurat den vannbakkelsen som hadde figuren inne i seg. Jeg adopterte denne tradisjonen, og brukte den i forbindelse med ideen om en karnevalsfest. Hør bare her:
Har du bursdag i løpet av karnevalstiden, eller bare lyst til å be inn til et lite selskap? Det å markere de ulike periodene i kirkeåret handler om å ta vare på gamle tradisjoner, og det handler om å skape nye. Kanskje vi kan la oss inspirere av en helligetrekongers-tradisjon fra Frankrike hvor det bakes en liten figur inn i en kake. Den som finner figuren inne i sin kake får den til odel og eie, eller han/hun får en annen liten gave.
.......så skriver jeg videre:
To av våre barn har bursdag i karnevalstiden, og vi har gjort om denne tradisjonen til en fastetradisjon. Som figur bruker vi en liten porselensmaske som bakes inn i en muffins. Muffinsene kan dekoreres som en karnevalsmaske med melis og non-stop.
Pass på at figuren som puttes inn i kaken tåler varmen i stekeovnen, og gi gjestene beskjed om at de skal lete etter en figur, slik at ingen uforvarende tygger den i stykker. Dette passer best til større barn og voksne. Et alternativ er vannbakkels som deles i to og fylles med krem. Da kan figuren skjules i kremen.
Vannbakkels
100g margarin
2 1/2 dl vann
2dl hvetemel
3 store eller 4 små egg
Smelt margarinen. Tilsett vann og kok det opp. Ta gryten av varmen og pisk inn melet. Sett gryten over varmen igjen, og la deigen koke til den er glatt og jevn. Visp hele tiden, til deigen slipper gryta og samler seg i en klump rundt vispen. Ta gryta av varmen og avkjøl. Pisk ett og ett egg og visp dem inn i deigen. Vær nøye med at hvert egg er vispet godt inn før det neste tilsettes. Deigen skal være blank, og så fast at den holder fasongen. Ha deigen i en sprøytepose og sprøyt ut topper, eller sett på bakeplaten med to skjeer.
Stek vannbakkelsene nederst i oven på 225C i 30-40 min.
Det er viktig at du ikke åpner stekeovnsdøra de første 20min, da kan vannbakkelsene falle sammen og bli flate.
Hvis du lager kakene veldig små trenger de kortere steketid.
Avkjøles på rist.
Skjær av toppen, de skal være hule inni, og fyll med pisket krem. Strø melis over.
Comments