@brittarnhild
Det var mens jeg forberedte meg til høstens reise til Georgia at jeg kom over Kristin Vallas bok om Dagny Juel; Skuddene i Tbilisi, i fotsporene til bohemen Dagny Juel. En svært interessant bok om en kvinne jeg aldri hadde hørt om før. Dagny Juel, legedatteren fra Kongsvinger som ble bohem i Berlin, i vennekretsen til blant andre Edvard Munch, August Strindberg og Sigbjørn Obstfelder. Hun giftet seg med den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski og fikk to barn med han i et ekteskap som muligens var lykkelig innimellom, men også hadde alle andre mulige følelser i seg. Historien om Dagny Juel er altfor lang til å fortelles her, hvis du er interessert kan du google henne, eller gjøre som jeg, kjøpe boken til Kristin Valla. Men avslutningen på det korte livet hennes må nevnes, ja det er på mange måter den som er grunnen til at jeg nå skriver et blogginnlegg om henne. Hun ble nemlig skutt i Tbilisi i 1901 da hun var bare 33 år gammel, av en polsk beundrer.
Vi var i Georgia og Tbilisi sammen med en gruppe, og dagene var lagt opp med fullt, svært interessant program. Jeg prøvde å spørre guiden vår Ia Gebrandze, en ung georgisk kvinne som var både sjarmerende og dyktig, med et hav av kunnskap om landet sitt, om hun visste hvor i Tbilisi jeg kunne finne plaketten som var satt opp på huset der Dagny Juel ble drept. Ia kjente såvidt historien både om Dagny Juel og om Knut Hamsun som besøkte byen omtrent på samme tiden (boken han skrev fra reisen sin får bli et annet innlegg, en annen gang), men hun visste dessverre ikke hvor det var, og vi hadde for liten tid til å sjekke dette på egen hånd.
Så var jeg ut og kjørte bil forleden dag, og lyttet som vanlig på NRK klassisk.......og oppdaget at det ikke er bare Kristin Valla og jeg som er/har vært opptatt av Dagny Juel. Henning Sommerro, Trondheimskomponisten (vel egentlig er han vel fra Surnadal, men har bor i Trondheim) som jeg har veldig sansen for, har faktisk skrevet en helt ny norsk fiolinkonsert, Borders, nettopp om Dagny Juels liv. I Midt i musikken blir han intervjuet om dette, og vi får høre musikken.
Hør bare her.
Jeg har googlet litt mens jeg har skrevet dette innlegget, og da kom jeg over Odd Karsten Kroghs blogg, som han skriver for Cappelen Damm. 10.april 2013 la han ut innlegget: På reise i Georgia. Døden i Tiflis.
Så absolutt lesverdig.
:::::::::::::::::
Bildene jeg bruker i dag er relieffer jeg fant på en vegg, ikke i Tbilisi men en annen by i Georgia.
Comments