Jeg husker enda gleden ved å tegne fargerike border i skrivebøkene mine da jeg gikk i første klasse. Med tungespissen ut av ene munnviken og svette fingre som holdt hardt om fargeblyanten, tegnet jeg den ene borden etter den andre. Bokstavene var lette å forme, jeg hadde allerede både lest og skrevet i flere år, men å skape border var nytt for meg .
Jeg har fremdeles to av disse skrivebøkene, nå snart 60 år gamle, og tar de fram av og til og bruker dem som inspirasjon i mønsterstrikk. På bildet ser du en liten del av et skjerf jeg startet på i fastetiden (regnbuetiden) for flere år siden. Skjerfet er strikket på rundpinne og skal ikke klippes opp, sånn at når det er langt nok er det bare å felle av, sy sammen i de to endene og så har jeg et tykt, dobbelt, fargerikt skjerf.
Artig å bla gjennom skrivebøkene og mimre fra småskoletiden på Åsvang skole i Trondheim, med lærerinne Aasta Prøsch, artig å finne fram restegarn i regnbuefarger. Artig å lage strikkemønster inspirert av brdene min barnehand tegnet, den gang da.......
Vi hadde besøk av Milian 3 1/2 forleden dag. Midt i leken kom han bort til meg der jeg satt i godstolen og strikket på en islender som han skal få. "Synes du den er fin?" spurte jeg. "Ja" svarte Milian "men jeg ønsker meg en regnbuegenser jeg" Svaret kom helt umiddelbart, og jeg skjønte med en gan g at jeg ikke har annet å gjøre enn å strikke en regnbuegenser.
Nå vet ikke jeg hvilket bilde Milian har i sitt hode av en regnbuegenser, men jeg vet godt hvilket bilde jeg har. Så nå har jeg funnet fram restegarn i regnbuefarger og er i fullt gang.
Jeg leser mye. Både nytt og gammelt og en hel masse ulike genre. Og ofte velger jeg bøker ut fra årstid, steder jeg besøker, mennesker som fascinerer meg og så videre. Jeg har ei egen liste over bøker jeg leser i fastetiden, og høyt oppe på den lista står Chocolat av Joanne Harris. Filmen har kanskje blitt mer kjent enn boka etter hvert, men jeg startet med boka lenge før filmen kom og finner noe helt annet og dypere i den enn det filmen kan gi meg. Så så snart fastetiden er her finner jeg fram min utgave som jeg kjøpte allerede da den kom ut i 1999.
Første kapittel har fått tittelen February 11. Shrove Tuesday (ja, jeg leser den på engelsk, shrove Tuesday er feittirsdag, eller pannekaketirsdag som den kalles i mange land), og starter sånn: We came on the wind of the carnival. A warm wind of February, laden with the hot greasy scents of frying pancakes and sausages and powdery-sweet waffles cooked on the hot plate right there by the roadside.......
Du kjenner kanskje allerede historien, om sjokolade, om griskhet, om utenforskap, om fordømmelse, om det å være annerledes, men også om vennskap, om det å ofre noe for andre.......rett og slett fastetidens budskap. Hva er egentlig faste? Hva er egentlig meningen med livet?
Jeg har funnet fram boken, og er igang med den i år også. Kjenner at jeg gleder meg. Og så strikker jeg litt videre på mitt røde prosjekt, som jeg snart skal fortelle mer om.......og i morgen håper jeg å lage ukas episode på Britt Arnhilds verden.
For to år siden, det andre året mitt med regnbuestrikk, laget jeg denne episoden rett før fastetiden startet, om historien bak fasteboka mi, om hvordan jeg strikker restegarnsregnbuestrikk, om fastetidskulene og helt til slutt i episoden leser jeg legenden "Da Gud ga snøen farge".
Det er lett å koble seg av nyhetene når en er på hytta. Helt sikkert riktig også, noen ganger. Og et par dager nå har det vært veldig viktig og riktig for oss, med små barnebarn på besøk i ei lita hytte hvor alle får med seg alt, og alt slett ikke er egnet for små gryter med store ører. Putin og Ukraina har selvsagt ligget der i bakhodet hele tiden, men med et varmt og godt og lekende barnebarnvatteppe godt plassert over verdensproblemene har tanker og bekymringer får. fri. Men så reiste de små hjem igjen, hytta er ryddet, middagskvilen unnagjort, og med kaffe og varme fastelavnsboller med krem og plommesyltetøy var det tid for å sette seg med med Dagsrevyen. Og det koselige vatteppet ble brått revet bort. Uro, redsel, frykt, sinne, maktesløshet.......hvordan kan jeg egentlig beskrive det jeg/vi føler nå?
Det er fastelavnssøndag og jeg har gjort ferdig fastelavnsriset mitt i dag. Noen kvister fra forsythiaen som vokser her ute i hyttehagen ble tatt inn for et par dager siden og har nå fått grønne museører, mon tro om jeg ikke ser antydning til noen gule blomster der også. På kvistene har jeg knyttet fast "fjær", som jeg har heklet av restegarn. Mye mer miljøvennlig enn sånne kunstige fjær som helt sikkert er fulle av mikroplast. Jeg bruker hele regnbuen, rødt, oransje, gult, grønt, blått, indigo og fiolett.
Fastelavnsriset er egentlig et fruktbarhentssymbol fra førkristen tid, og som ble "kristnet" etter at kristendommen inntok landet. Jeg har skrevet ei bok om fastetiden "40 dager - fra karneval til oppstandelse", som kom i 2008, og der skriver jeg blant annet:
Fastelavnsris er en gammel tradisjon, sannsynligvis et eldgammelt fruktbarhetssymbol. Den første som står opp om morgenen, og det er jo gjerne det yngste barnet, vekker resten av familien ved å gi dem ris med fastelavnsriset. Dette som en "straff" for at de står opp så seint. Etter hvert ble denne, som så mange skikker, kristnet, og er nå noen steder til minne om at Jesus ble pisket før han ble korsfestet.
Norske samitetskvinner har i over 60 år laget fastelavnsris av kvister pyntet med fargerike fjær. Risene selges og inntektene går til sanitetskvinnenes sosiale og diakonale arbeid.
Tradisjoner er ofte gjenstand for forandring og utvikling, og de siste årene har fastelavnsriset for meg vært et bønnetre som følger meg gjennom fastetiden fram til oppstandelsen på påskedagen. I fjor strikket jeg kuler i regnbuefargene, bønnekuler, som jeg hengte opp i riset, en ny regnbuefargekule hver uke gjennom fastetiden, fastetiden har sju uker, regnbuen sju farger, så det går perfekt opp. I år er det altså disse "fjærene" som jeg hekler. Jeg hekler først 49 + 1 kjedemaske som ei lang snor, og så hekler jeg ei fastmaske i hver kjedemaske, starer i den 49ende masken. Taller er ikke tilfeldig, 7X7=49, 7 er et hellig tall, enda mer så er 7X7 :-)
Regnbuefargene i fastelavnsriset symboliserer for meg alt det skapte, i vid forstand, og det symboliserer regnbuen Gud satte i skyene etter at Noah overlevde syndflodene, for å minne seg selv og verden på at en slik storflom aldri skal ramme verden igjen (fortellingen om Noahs Ark i Bibelen)
::::::::::::::::::::::.
Jeg vil gjennom fastetiden legge ut en regnbueepisode hver uke på kanalen min Britt Arnhilds verden på YouTube. Denne uken kommer Rød (etter hvert). Her er en liten innledning jeg har laget:
Søndag er det fastelavn, så kommer blåmandag og feittirsdag, og så er det askeonsdag og fastetiden er i gang. Tre år på rad har jeg kjørt regnbuekalender med restegarn- og regnbuestrikk på YouTube-kanalen min. Hadde egentlig tenkt å ta en pause i år, men så nærmet fastetiden seg, ideen dukket opp en etter en, og med ett var jeg i gang.
Det blir litt annerledes i år enn de tre foregående årene, jeg tror i allefall det, men alle planene er ikke lagt enda, så jeg får se hva som dukker opp. Det er noe av det aller beste med det å skape, tenker jeg. Jeg trenger ikke planlegge, ideene bare dukker opp de, og som pensjonist har jeg ofte tid til å realisere dem også.
Rødt bomullsrestegarn ble det første jeg fant fram. I fastetidens regnbuekalender er det neste uke som ert rød, den første uka i fastetiden, den første fargen i regnbuen. Så har jeg tjuvstarta litt og heklet ei rød kurv, eller et lite fat egentlig av, av noe av det røde bomullsrestegarnet. Så kan det fatet holde rød ukes prosjekt.......snart. Har forresten tjuvstarta med en ting til, oppe i det røde fatet ligger det noen røde heklede remser. De skal jeg bruke til å lage et fastelavnsris, de heklede remsene i stedet for kunstige fjær. Alle regnbuefargene skal med etter hvert, men enn så lenge kun rødt.
Før jeg hadde heklet det røde fatet brukte jeg forresten denne søte lille veska til å frakte det røde garnet, vi er på hytta nå, så garnet måtte "fraktes" hit. Jeg falt pladask for veska en gang for mange år siden, på et marked i en liten italiensk fjellandsby.
Forrige dagen laget jeg en liten "før vi starter regnbuekalenderen"-episode. Her er den:
Jada, jeg vet det er en klisje dette med at tiden går fortere jo eldre du blir. Eller kanskje er det ikke det, kanskje er det rett og slett sannhet? Tid er jo på mange måter et relativt begrep, og det er jo ingen tvil om at tiden går fortere når du sover hele natten enn når du blir liggende våken en time, to timer, tre timer....... Nok om det, det er ikke tid jeg skal snakke om i dag, egentlig, selv om jeg synes tiden bare raser avsted nå. Jeg står opp om morgenen, full av planer over hva jeg skal gjøre den dagen, og så, med ett er det kveld og leggetid.
At det er fastetid er i alle fall helt sikkert, og dermed også regnbuetid for meg :-) Regnbuekalender i fastetiden har jeg både skrevet mye om, på flere blogger, og snakket mye om på YouTube-kanalen min, så det skal jeg ikke gjenta her. Google Britt Arnhild og regnbuekalender, så kommer det helt sikkert opp masse treff. Men helt kort, fastetiden har sju uker, regnbuen har sju farger og da jeg for mange år siden skrev ei bok om fastetiden ga jeg hver uke sin egen regnbuefarge, rødt første uke, oransje neste uke osv. Og for et par år siden inkluderte jeg strikking i regnbuefargene inn i dette "opplegget" mitt.
Fastetiden startet forrige uke, med askeonsdag, dermed var forrige uke rød i min regnbuekalender, og denne uka er oransje. Jeg har mye å dele her nå, men får ta det i ett innlegg om gangen. Regnbuesokkene jeg såvidt viste starten av i forrige innlegg er ferdig. Jeg har laget et eget prosjekt for rød uke og jeg er godt i gang med det oransje prosjektet. Men det jeg viser bilder av her i dag er et teppe jeg har begynt å hekle. Da jeg startet var tanken at det skulle bli et regnbueteppe, inspirert at et Attic24 har laget, og for å følge regnbuekalenderen startet jeg med rødt, og trakk inn både oransje og fiolett som er de to fargene som ligger nærmest rødt om man tenker regnbuefargene i en sirkel. Jeg fant fram restegarn og satte i gang, og fant ganske fort ut at dette ikke skal bli et regnbueteppe i det hele tatt, men et teppe kun med varme røde, oransje og fiolette/lilla farger. Så får det heller bli et regnbueteppe en annen gang :-)
Er ikke dette vakre farger sammen? Jeg har et trefat som svigerfar har dreid stående her på skrivebordet foran meg med de ferdige rutene, både de jeg allerede har festet trådene på, og de som har trådene hengende fast enda, og jeg blir både varm og glad hver gang jeg ser bort på fatet. Fingrene mine er egentlig ikke så glad i å hekle, jeg får smerter i tommelfestet på høyrehåndet, men et litt hårete mål jeg har er å hekle minst to ruter hver dag, og da går det faktisk ganske fort framover.
Jeg har planer om å legge ut en episode på YouTube hver uke gjennom fastetiden. Rød episode ble lagt ut torsdag i forrige uke, og der snakker jeg både om dette teppet og om regnbuesokkene, og en hel del andre ting. Og så har jeg en giveaway, noen som har et godt norsk ord for giveaway.......gibort kanskje :-) Det ble nemlig igjen litt av regnbuegarnet etter at sokkene var ferdig, og det vil jeg gjerne gi bort til en av dere som legger igjen en kommentar under videoen. Så skal jeg trekke hvem som vinner i neste episode, som antagelig kommer på torsdag.
Noen dager er himmelen blå og sola skinner fra morgen til kveld. Fargene er der, og jeg kan bade i akkurat de nyansene jeg har lyst til. Andre dager skyer det over, sola kan fortsatt skinne, men den har mistet glansen, himmelen glemmer et øyeblikk oppgaven sin, å åpne evigheten for menneskene som vandrer på jorda. Sånne dager må jeg lete etter farger. I dag har jeg vært på leting, og jammen fant jeg regnbuen, i en garnskatt jeg fikk i gave av Bente Halvorsen/Indigo in Green, for ei stund siden. Jeg tok fram garnet, jeg nøstet det opp, jeg fant fram pinner og begynte å strikke. Da åpnet det seg hull i himmelen her og der, jeg kunne igjen skimte fargene, og solskinnet.......og evigheten.
Det har blitt en ny dag, enda er det tidlig, tidlig, så altfor tidlig. Jeg skulle ha ligget under dyna, sovet, drømt, men her sitter jeg, med en kopp varm te av ingefær, sitron og honning, og mitt nye strikketøy.
Vi er snart på vei inn i fastetiden. I morgen er det fastelavn, så kommer blåmandag, feittirsdag og askeonsdag, og så er vi der.
Fastetid er regnbuetid, regnbuetid er regnbuestrikk, regnbuehekling. Det skal bli godt, både med fastetid og med regnbuetid.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Her er den ferskeste videoen i Britt Arnhilds verden. Jammen er det farger i den også :-)
I dag er en helt spesiell merkedag. Etter 20 år på samme arbeidsplass, vakre Erkebispegården i Trondheim, har jeg i dag pakket meg ut av kontoret mitt. Jeg startet som diakonirådgiver 1.mai 2000, og slutter 1.mai 2020. Det er fortsatt noen uker igjen, men kontoret er jeg altså ferdig med. Nå skal jeg først jobbe noen dager med hjemmekontor (i disse coronatider), så blir det et par seniordager og noen uker med ferie for det er slutt på å motta lønn fra Nidaros bispedømmeråd. Nå er det NAV som overtar, med en månedlig AFP-utbetaling. Det er mye å bearbeide, mimre, tenke på, se fram til, på en sånn dag. Mye skal skrives ned, med det får bli andre steder enn her. Dette er jo en strikkeblogg, og her fråtser jeg i strikking. Og i farger :-)
Da jeg i fastetiden i fjor startet med regnbuestrikk hadde jeg ingen anelse om at det skulle ta sånn av som det har gjort i år. Jeg hadde sortert restegarnet mitt som en regnbue, frydet meg over fargene og ønsket å skape noe av alt dette garnet som "egentlig ikke var brukanes til noen ting". Å jo da, klart det var brukanes. Først ble det et regnbuesjal, så ett til, så et par regnbuesokker og så enda et regnbuesjal, og dessuten begynte jeg såvidt på flere andre regnbuesprosjekt som ble lagt til sides da fastetiden vel var over. Da var det så mye annet jeg hadde lyst til å strikke på.
Nå er det tid for å ta fram noen av disse ufullendte, og hva er vel da bedre og mer fargerikt enn dette regnbuesjalet. På bildet over vises såvidt siden i strikkeidéboka mi hvor jeg startet planleggingen, og dessuten A Shetlander´s Fair Isle Graph Book som jeg også bruker som inspirasjon. Da jeg tok fram regnbuesjalet igjen i forrige uke, hadde jeg bare kommet noen cm opp på det rød feltet, sånn litt over den mørkerøde mønsterborden tenker jeg, men så var det så gøy å strikke på igjen, så med ett vokste det riktig å fort. Mens strikkepinnene gikk satt jeg og mimret tilbake til første klasse, i 1965, da jeg var 7 år. Vi lærte bokstaver, nå ja, jeg kunne jo alle fra før, hadde jo lest i flere år allerede, men det var så spennende med skrivebok og en tykk blyant som var rød på i den ene enden, blå i den andre. Å forme bokstaver var en fryd, og enda bedre var det da vi fikk fargeblyanter i flere farger og kunne tegne border. Svett i fingrene, tunga ut av den ene munnviken, åhhhhh, dette var stas.
Jeg har fortsatt de to skrivebøkene mine fra første klasse på Åsvang skole liggende, og når jeg åpner dem kjenner jeg fortsatt litt av samme fryden, og fører skapergleden over til garn, farger og strikkepinner.
Det er torsdag i dag, og for min del ukas siste arbeidsdag i den neste siste uka av mitt liv som yrkesaktiv. Hadde en ganske lang arbeidsdag i går, og har en del å gjøre i dag også, men før jeg setter i gang er det tid til litt strikking. La opp et helt nytt prosjekt i går, som dere skal få høre mer om etter hvert, og etter frokost ble jeg sittende ei stund i god stolen, se på fuglene ute i hagen, lytte til lydboka jeg "leser" for tiden, og strikke noen omganger på dette nye, spennende. Kunne sikkert blitt sittende der i flere timer jeg, og snart kan jeg det.......hvis jeg vil. Ja, det skal bli god tid til strikking når hverdagen som pensjonist starter, men jeg tror ikke jeg kommer til å strikke så mye mer enn det jeg gjør nå. Jeg har jo allerede masse god strikketid, og jeg er ikke sikker på at fingre, håndledd og skuldre vil sette pris på så mye mer. Men, det får tiden vise etter hvert.
Det prosjektet jeg har lyst til å vise dere i dag er et par sokker jeg strikket i forrige uke, i grønn uke i regnbuekalenderen. Etter å ha strikket de røde sokkene i rød uke, ga jeg meg selv et litt hårete mål, et par sokker pr uke i ukas regnbuefarger. det holdt i rød uke, det holdt i oransje uke, da gul uke kom jukset jeg og fant fram et par gule sokker jeg strikket tidligere i år, og så ble det altså disse i grønn uke.
Sokkene heter Bitter & Twisted og er designet av Jimi Knits. Jimi var i Norge for noen uker sided, på et strikkeretreat som en slags kick-off før Midtnorsk kultur- og strikkefestival, som skal arrangeres i slutten av august. Jeg møtte henne på et Afternoon Knitting and TeaParty på Bårdshaug Herregård, og kjøpte boka hennes Jimi Knits Volume One der. Sokkene har både fletter og hullmønster men selv om de kanskje ser litt innviklet ut, er mønsteret lett å følge, sokkene lette å strikke. Garnet fikk jeg i julegave av sønnen vår Torgeir, som bor i Stockholm. Han hadde, med litt hjelp av meg, funnet fram til den lille og svært sjarmerende butikken Fingerborg, som ligger på Søder, og der hadde han plukket ut tre hesper til sin kjære mor. En rød, som jeg brukte i de røde sokkene, denne grønne, og en fiolett som jeg enda har til gode å bruke. På bildet ligger sokkene på en liten quilt som jeg sydde for mange år siden og som jeg har kalt "frosker i salaten"
Da de grønne sokkene ble ferdig skulle jeg egentlig starte på et par blå, vi er jo midt i blå uke nå. Jeg plukket opp et par ufo-sokker som jeg hadde planlagt å gjøre ferdig som den blå ukes sokker, men jeg klarte rett og slett ikke finne inspirasjonen og gleden over å strikke de. Garnet er fint, fargene supre og mønsteret sikkert ikke dumt det heller, men av en eller annen grunn ble det helt feil. Jeg la dem vekk, bestemte meg for å ta en regnbuesokkestrikkpause og la opp til noe helt annet.......
.......vel, så helt annet er det kanskje ikke, det er nemlig et par sokker det også. Men de har sin egen historie :-)
Jeg har bare 4 arbeidsdager igjen av et langt yrkesliv, og midt oppe i den avslutningen har hverdagen blitt ganske annerledes. Vi holder oss stort sett inne, eller ute i hagen, vi reiser ikke på hytta, vi treffer ikke verken barn eller barnebarn, og ikke venner heller, den ene reisen etter den andre avlyses. Jeg har god tid, bedre og bedre egentlig, og bortsett fra savnet av barn, svigerbarn og barnebarn, mor og far besøker jeg jevnlig, har jeg det i grunnen veldig greit. Ikke minst så har jeg masse god strikketid og kreativiteten blomstrer. Jo mer jeg strikker, jo flere ideer får jeg. Det er litt krevende for fingrene med all denne strikkingen, så jeg må prøve å begrense meg, og mens jeg satt og la opp til enda et nytt prosjekt etter frokost i dag, #oppleggsfryd kaller jeg det, begynte jeg å tenke på strikkebloggen, på maskerade. Med all den tiden jeg har nå er det jo så absolutt tid også for litt mer aktivitet her :-)
Jeg har egenlig veldig mye å skrive om, å dele, så hvorfor det har vært stille så lenge nå har jeg ingen forklaring på. Men i dag har jeg gitt meg selv en liten utfordring - et innlegg her hver dag framover. Kort eller langt, nye prosjekt eller gamle prosjekt, strikking, litt hekling, tips til strikkebøker, strikk i drivhuset, strikk på loftstua, strikk i godstolen, enkle ting, mer krevende ting.......det er jo så utrolig mye å ta av!
Så her jeg, med et mål om en stund her hver dag framover.
Og hvem vet, kanskje treffer jeg en eller flere av dere her også :-)
Bildene i dag viser bønnekulene mine for fastetiden. Ei regnbuekule for hver uke i regnbuekalenderen. Regnbuen har sju farger, fastetiden, fra askeonsdag fram til påskeaften har sju uker, dermed har jeg gitt hver uke hver sin farge, og har, etter at jeg i 2008 skrev ei bok om fastetiden, prøvd å gjøre litt forskjellig ut av fargene. Startet med regnbuestrikk i fjor, og utvider regnbuestrikken i år til å strikke disse små kulene i hver sin farge fra regnbuen. For meg er de bønnekuler, men de kan selvsagt også være refleksjonskuler, sorgkuler, gledeskuler, bekymringskuler, bare til pynt-kuler osv. Jeg bruker mønsteret som Arne & Carlos har laget til sine julekuler, og strikker dem av restegarn, i teknikken jeg kaller regnbuestrikk. Den teknikken skal jeg skrive mer om i et senere innlegg.
Vi er I blå uke nå i følge denne regnbuekalenderen, eller fastetidskalenderen, så den siste kule jeg har strikket så langt er blå. Neste ut er indigo. Hva er egentlig forskjellen på blått og indigo? Vel, jeg har funnet fram et par bøker jeg har og leser flittig om det for tiden. Så håper jeg at jeg har litt informasjon å komme med på neste episode på Britt Arnhild på YouTube. jeg prøver å legge ut en episode hver fredag, og for tiden er det regnbuestrikk som har fokus :-)
Hvis du trykker på denne lenken finner du flere innlegg om regnbuestrikk.
All texts and photos by Britt-Arnhild Wigum Lindland
maskerade
maskerade
The first step is always the most exciting.
I am sitting in a small hotel room, somewhere in Norway. I am knitting, and all of a sudden I knew it was time to start a knitting blog.
Maskerade, masquerade, playing with words as maske is the Norwegian word for a knitted stich, rad is a row. Knitted stich in a row - maskerade.
Recent Comments