Jeg har ikke strikket så veldig mange omganger på Masai Sjal SAND av Christel Seyfarth siden jeg sist skrev om det for tre dager siden, men for å "pushe" meg selv vil jeg prøve å skrive en liten oppdatering hver søndag.
I dag fikk jeg flyttet maskene over fra 5 strømpepinner til en rundpinne. Pinnen er fortsatt for kort, så det blir litt sånn magic loop, men det ble likevel mye lettere å strikke med en gang jeg slapp klirringen av fem pinner som danset litt rundt i alle retninger. Jeg har dessuten funnet en fin rytme på hvordan jeg merker av etter hvert som jeg har strikket en omgang, så nå går det bare en vei :-)
Jeg er igang med Masai Sjal SAND av Christel Seyfarth, og jeg skjønner at jeg har kjøpt meg arbeid strikkeglede for mange titalls timer framover. Ja, jeg er igang med høstens (og helt sikkert vinteren med) store utfordring.
Startet nå i kveld, brukte "evigheter", vel en og en halv time tror jeg det ble, på å strikke maskene du ser på bildet over, og gjett om jeg gleder meg til fortsettelsen.
Jeg møtte Christel første gang i juni, på Midtnorsk kultur- og strikkefestival. Jeg var på foredrag med henne, jeg var på utstillingen hennes og jeg var så heldig at jeg fikk intervjue henne. Men jeg hadde hørt om Christel lenge før, gjennom to episoder på videopodcaster Fruity Knitting, hvor hun blir intervjuet, og gjennom ei bok jeg har som hun har laget. I det første intervjuet på Fruity Knitting oppdaget jeg at Christel bruker en strikketeknikkk som likner veldig på den jeg bruker i min regnbuestrikk/restegarnstrikk, men det hun lager er jo i en helt annen klasse enn det jeg leker meg med da :-)
Christel hadde ikke med seg garnpakker til festivalen i juni, men vi skulle jo til Danmark i juli, så jeg bestemte meg for at et besøk på Fanø, hvor Christel Seyfarth Art Knits holder til, bare måtte det bli. Fanø lå litt utenfor ruta vår, som bestod av noen dager i Århus med datter og familie, og så noen dager på Sjællands Odde med sønn og familie. Fra Århus kan man nesten vinke over til Sjællands Odde, og det går ferge mange ganger om dagen, men den fergen var ikke ment for oss. "Det blir bare en liten omvei skjønner du" sa jeg til Terje, "og dessuten er det så fint på Fanø, jeg har sett både bilder og film derfra, så det vet jeg!"
Terje er heldigvis ikke så vanskelig å be, så en dag befant vi oss med ett på ferge over til Fanø, og ikke lenge etterpå var vi i butikken til Christel.
Vi hadde utvekslet noen eposter på forhånd, så jeg visste at Christel jobbet den dagen, og Christel visste at vi kom. Og jammen var jeg heldig, vi kom ganske rett etter åpningstid, og mye av tiden vi var inne i butikken var vi de eneste kundene, så Christel hadde god tid til å vise meg rundt og fortelle om både det ene og det andre, mens Terje fikk en god sofa å sitte i. Snakk om å være i den sjuende himmel.
Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg SKULLE kjøpe noe, og at jeg ikke skulle se på prisen, og det jeg skulle kjøpe måtte bli en sjalpakke. Jakkene er superlekre, men min kropp er stor og det ville bli så mye styr med å være sikker på at det ble nok garn, regne om mønster osv (men en dag skal jeg strikke min egen jakke inspirert av Christels mange kreative designs altså!)
Det var mange ulike sjal å velge i, og jeg brukte endel tid på å bestemme meg, men til slutt var valget egentlig ganske enkelt, det måtte bli Masis sjal SAND, et nydelig sandfarget sjal overstrødd med røde og oransje valmuer. Det var "valmuesesong" i Danmark, jeg hadde allerede tatt massevis av både bilder og film av valmuer, og mer skulle det bli ( skal vise fram i Britt Arnhilds verden på YouTube etter hvert)
Nå er jeg altså igang, og skjønner at dette blir litt av en svenneprøve. Som du ser på bildet så er det ingen symmetri, ikke noe system på valmuene. De er strødd utover, akkurat som i en valmueåker, og dermed er ikke en omgang lik, og det er aldri noen gjentagelse i omgangene. Her må hver eneste maske telles!
Jeg gruer meg. Jeg gleder meg. Jeg grugleder meg. Og jeg har tenkt å nyte hver eneste maske.
Jeg strikker i bilen. Jeg strikker når jeg ser på TV. Jeg strikker mens jeg lytter til lydbok. Jeg strikker sammen med venner. Jeg strikker på fly og på tog. Jeg strikker på møter og foredrag. . Men jeg har nesten glemt kunsten å bare strikke. . Alene. I stillheten. Mens skyer glir over himmelen. Et svakt sus i ospa. Sangfugler på fuglebrettet. . Jeg har så lett for å fylle liv og hverdag og timer med alle mulige viktige og uviktige ting. . I dag var det godt å sitte ute og la trådene flette seg inn i hverandre. La nye masker bli til. . Tenke på den lille jenta jeg strikker til. Tenke på mine egne barnebarn. . Tenke på ingen ting. Bare være.
"alt och alla skall få leve och utvecklas. Lupinerne blir min symbol för att alt behövs men ingen för ta över" Carina, en av broderierskene på en utstilling i Wij Trädgårder i Ockelbo.
Jeg vet ikke akkurat når og hvor ideen kom, jeg hadde allerede begynt å brodere små blomster på noe strikking før jeg besøkte broderiutstillingen på Wij Trädgårdar, men utsagnet om lupinene traff meg på en helt spesiell måte. Jeg synes lupiner er nydelige, men kan jo ikke lukke øynene for at de er svartelistet av norske botanikere. Lupiner er ikke en naturlig del av norsk flora, men ble for endel år siden plantet ut langs norske veikanter. Det man ikke visste den gang var at lupinene sprer seg utrolig lett og gjerne tar over og kveler mye av den naturlige vegetasjonen.
.......alt behövs, men ingen får ta över.......
Noen dager etter at vi var på Wij satt jeg ute i en hage i Danmark, i en AirB&B hvor vi bodde noen dager. Vi var barnevakt til to av barnebarna mens foreldrene var inne i byen og spiste middag, kvelden var varm og god, ungene sov og jeg kunne leke meg litt med strikkingen min. Jeg hadde strikket ett par helt enkle pulsvarmere og ville brodere blomster på dem.
Stiliserte blomster, som både kunne representere lupiner og alle andre villblomster som vokser langs grøftekantene.
Minnekortet på mobilen min er fylt opp av grøftekantblomster denne sommeren.
Anna vet godt hva hun ønsker seg. Blomster. Masse blomster. Og aller helst blå blomster. De er de fineste. Mamma har lært henne at det trengs urin for å få fram blåfarge. Noe så rart, urin, tiss altså. I flere uker nå har hun tisset på hvitveisstedet sitt, men hun kan ikke se at det har hjulpet. Jo forresten, noen av hvitveisene har et snev av rødlilla på de hvite bladene sine. Fra Anna Blåklokke
Pulsvarmerne ble ferdige, men jeg var ikke ferdig med temaet. Dette kunne det jo bli et månedsblad av, tenkte jeg.......
Og grøftekantblomster kommer jo i alle regnbuens farger.
Månedsbladet nærmer seg ferdig. Jeg er lengt fra fornøyd med hvordan teksten kommer fram, GRØFTEKANTEN øverst i bildet. JULI 2022 nederst,
Og jeg er kjempefornøyd med blomstene.
Maleskrinet var nesten tomt nå. Men enda var det litt igjen, og en solsikkeåker fikk farge, en dompap kunne ikke holde tilbake forfengeligheten og ba om å få pyntet opp brystet sitt med litt rødt. Da kunne ikke hanen være dårligere. Han kom rett og slett og dyppet kammen sin i resten av rødfargen. Fra legenden "Da Gud ga snøen farge"
::::::::::::::::::::::::::
Blomster langs grøftekanten er et tema jeg kommer til å jobbe videre med, og jeg snakker om det i den ferskeste episoden min på Britt Arnhilds verden:
Det føles som en ny dag i et nytt år. Ferien er over og det er tid for en ny start. Mens jeg jobbet var dette en tøff dag, slutt på "friheten", tilbake til "striskjorta og havrelefsa". Nå som jeg er pensjonist er dagen full av forventning. Det ligger så mye foran som jeg gleder meg til, livet, ja, hele verden ligger jo der som et stort ubrukt lerret og bare venter på at jeg løfter opp penslene og forsiktig maler et strøk, og så et til, og så enda et.
Nå må det sies at denne følelsen hadde jeg ofte første dag på jobb etter ferien også, jeg hadde jo en jobb jeg elsket, og som både ga og tok hver eneste dag. Men altså, det er noe helt annet likevel nå når jeg er pensjonist. Kan kanskje ikke si at vi har hatt ferie heller da, ikke egentlig, vi har jo "ferie" hele året nå. Men to uker på biltur i Danmark og Sverige har virkelig vært ferie, Og nå er vi tilbake igjen. Til hverdagene.
Ferie er så mangt. For meg har det helt siden jeg var lita jente handlet om å reise. Jeg var 6 år tror jeg, første gang mor og far pakket bilen med med og to småbrødre, telt, soveposer, badetøy og primus og kjørte til Danmark. Helt siden den gang har jeg fortsatt å reise, og reise, og reise.......helt til jeg ble pensjonist og virkelig hadde tid til å dra verden rundt. Det var bare det at min pensjonisttilværelse startet akkurat da pandemien kom, og det ble brått slutt på all reising. Nå er det mulig igjen, og jeg er såvidt i gang, men den der sprudlende, altoppslukende reiselysten har avtatt litt. Jo da, jeg elsker fortsatt å reise, men så er det fotavtrykkene reisingen setter på kloden vår da, og så er det alderen, og så er det så fantastisk godt å være hjemme. I det hjemmet Terje og jeg har skapt gjennom mange tiår.
Men nå snakker jeg meg helt bort. Det jeg egentlig prøver å si er at ferie for meg er en tid for å fylle opp hjerte og sinn med inspirasjon, med ideer, med arbeidslyst, med kreativitet. Vi snakket om det med inspirasjon Terje og jeg på den 100 mil lange bilturen vi hadde i går, på vei hjem. Der, som på så mange områder, er vi forskjellige (og det er jo nettopp forskjellighet som åpner nye tankerekker, for vekst, er det ikke) Jeg skal ikke dele her hva som inspirerer Terje, det er hans historie å fortelle, men for meg handler det veldig mye om mennesker, og særlig kvinner, jeg møter gjennom kunst, musikk og litteratur.
Jeg har vært heldig og opplevd mange sånne sterke møter i løpet av de to siste ukene, og i dag, denne første dagen etter ferien, første dagen av en ny start, sitter jeg her og lar hender og øyne leke med små ting fra noen av samlingene mine, mens hodet debriefer, prøver å oppsummere og lar nye ideer, mine ideer, formes.
Prosessen er i gang. Målet ligger der framme et sted, kanskje, men det er ikke så viktig. Det viktige, det som gir livsglede, er selve prosessen, og den er jeg i.......hele tiden.
Hva passer vel bedre enn å strikke halvvanter med honningbier mens jeg sitter i drivhuset og nyter våren. Jeg har jobbet med disse en stund, men om det går fort eller sakte spiller egentlig ingen rolle, det viktigste er å kose seg med selve prosessen.
Med en gang jeg så et bilde at visse halvvantene #honetbeemitts på instagram visste jeg at disse ville jeg strikke. De er designet av Nina Pommerenke, og mønsteret er å få kjøpt på ravelry.
Vantene strikkes kun med to farger om gangen, og så må det broderes på litt gult på biene helt til slutt, med maskesting. Maskesting er enkelt, du sut bare rett over masken som ligger der, passer på å få riktig stramming på tråden, og "that´s it". Egentlig rart at vi ikke bruker maskesting oftere, jeg har a alle fall planer om å begynne å bruke det mer i dagbokstrikkingen min. Den eneste ulempen er at hvis du broderer mye vil strikketøyet, naturlig nok, føles litt tykkere der du har brodert på en ny farge. Det kan bli litt klumpete i en genser, men på halvvantene går det fint, og i dagbokstrikken er det ikke noe problem i det hele tatt.
Mine halvvanter er ferdige. Har dessverre ikke noe ferdigbilde, men i den ferskere episoden min på YouTube viser jeg dem fram:
Jeg har alltid et eget strikketøy liggende ute i drivhuset. Først i år var det et par sokker til Torgeir, så var det HoneyBeeMitts som ble ferdig forrige dagen (skal lage et eget innlegg om de etter hvert), og nå er det et par restegarnspulsvarmere. Det blir veldig fort varmt i drivhuset. Det skal bare noen solgløtt til, så blir det sommertemperaturer. Dermed har det ikke gjort så mye at våren var kald og våt lenge i Trøndelag. Jeg hadde jo sommer her inne. Men nå, når vårvarme har kommet, og soldagene har kommet som perler på en snor.......nesten, blir det fort for varmt her inne. Så det blir helst etter frokost eller på kvelden at temperaturen tillater strikking.
Denne halsen, eller cowl som det here på engelsk, er et mønster designet av Janette Budget fra Shetland. Hun hadde med garnpakker da hun var i Trøndelag på et strikketreff på Bårdshaug på et par år siden. Jeg falt både for mønsteret og for fargene. Men selve halsen er litt for lav etter sånn som jeg ønsker, så den har stort sett blitt brukt til dekorasjon, og det er den jo flott til.
En maske om gangen.......blir til en maskerade :-)
I april besøkte vi den lille øya Gossen/Aukra, vest for Molde. Målet var påskeliljemarkene nedenfor kirka på øya
Tidlig på 1700-tallet besøkte presten Alexander Borch det hellige land. Der ble han så fascinert av noen vakre gule blomster han så. Borch tok med seg noen av plantene med rot (les løk) og plantet dem utenfor kirka si, Aukra kirke på Gossen. Etter hvert angret han på tyveriet og bad Gud om et tegn på tilgivelse. Da han neste dag kikket ut på markene nedenfor kirka var de gule av vakre påskeliljer. I dag, 300 år seinere, har liljene spredd seg over flere mål, og er et utrolig syn når de står i full blomst.
Besøket gjorde inntrykk, og da jeg skulle velge tema til dagboksblad for april 2022 var det lett å bestemme seg for påskeliljene.
Jeg er ferdig med mønsteret nå og har såvidt startet strikkingen. Denne gang bruker jeg ikke restegarn, som jeg oftest gjør i dagbokstrikkingen min, men delvis gammelt garn fra garnsamlingen min, delvis nyinnkjøpt garn. Det gule garnet for eksempel, kjøpte jeg i Stockholm for et par uker siden, på den lille butikken Fingerborg som ligger på Søder. Gult er en farge jeg har lite av i samlingen min, så den gule hespen "solglimt" kjøpte jeg nettopp med tanke på påskeliljene jeg visste jeg ville strikke.
Det lyse garnet jeg bruker i bunnen er snart 30 år gammelt, rest etter en genser jeg strikket til eldstedatteren. Silke-Tweed 52% silke og 48% lamull og herlig mykt og godt samtidig som det er stødig, og passer dermed veldig godt som garn i bunnen av dagboksbladet. Det blå og det grønne garnet er Rohrspatz Wollmeise, fra en pakke med 12 ulike 25gr nøster jeg kjøpte på Garnbutikken Fortuna i vinter, også den innkjøpt for å ha ulike farger til dagboksbladene mine.
Vi er på hytta nå, og her har jeg verken garnvinde eller hespetre, så da ble det gammelmåten når jeg skulle nøste opp silketweed-garnet, to stoler rygg mot rykk, nøste for hånd :-) Fungerer utmerket. Har ikke nøstet opp det gule enda, spørs om jeg må fri til de to armene til min bedre halvdel.
I dette dagboksbladet bruker jeg kun enkle teknikker, opplegg, felling, rillestrikk, glattstrikk, flerfargestrikk. Disse dagboksbladene er forresten en fin måte å prøve seg på ulike teknikker; intarsia, brodere maskesting, ulike fletter, josefknute og flere andre. Er vel egentlig bare fantasien som setter grenser. Til høsten skal jeg ned til Frankrike og undervise i kreativ dagbokstrikk, og da kommer jeg til å gå gjennom en hel masse ulike teknikker. Og gjennom den uka retreatet varer skal vi sammen utforske hva naturen og omgivelsene våre kan gi oss av inspirasjon til strikkingen vår. Vi skal ut i naturen og samle inntrykk, vi skal jobbe med rutepapir, blyant og fargestifter, vi skal inspirere hverandre og skape spennende strikking.
Å skape av restegarn er noe av det beste jeg vet (innen strikking). Jeg har strikket i rundt 60 år, og kaster sjelden garn, så det har blitt mye restegarn opp gjennom årene. Har vært veldig flink til å bruke av det, men det tar liksom aldri slutt.......og det liker jeg veldig godt. Jeg kan jo boltre meg i spennende farger så ofte jeg vil.
For noen måneder siden prøvde jeg å samle sammen det jeg har av sokkegarnrester, ikke raggsokkgarn, men garn av det mer eksklusive slaget, mye av det er håndfarger og innkjøpt gjennom mange år, til sokker og gensere og topper og diverse annet. Det ble litt av en samling skal jeg si deg. Selvstripete/mønstrete sokkegarn har jo vært i vinden lenge, men hvorfor kjøpe noe som er ferdigstripet av andre når jeg kan bruke av restene mine til å leke meg og skape fargerike sokker selv.......tenkte jeg, og startet på mitt første sokkepar av denne restegarnsamlingen. Så tok det jammen ikke lang tid før jeg ble "hekta" og nå klarer jeg nesten ikke å strikke ferdig et par sokker raskt nok, jeg vil jo så gjerne lage nye fargekombinasjoner, strikke flere par.
Forleden dag fant jeg fram små nøster i grønt og turkis, og et helt lyst nøste med turkise spetter, og tenkte at dette må da bli nydelige sommersokker. Planen var å holde meg til grønt, turkis og hvitt, men jeg skjønte ganske raskt at jeg kom til å få for lite av det hvite garnet og lurte litt på hvordan jeg skulle løse det. La ned strikketøyet for å tenke litt, oppdaget hvor fint strikkingen og boka jeg hold på å lese passet sammen, og med ett visste jeg hvordan jeg skulle løse utfordringen med for lite hvitt garn!
Jeg kunne legge til rødt og rosa og få et gar georginesokker/dahliasocks.
Vi er på hytta noen dager, Terje jobber fra morgen til kveld med å legge nytt tak (vi har en liten vannlekkasje) og det betyr masse strikketid for meg. Så innimellom å være kokk og kaffekoker og oppvasker (her på hytta henter vi vann i brønnen og vasker opp i en plastbalje) har sokkene fått vokse. Kom endelig til første rosa stripe på den ene sokken nå i kveld og er strålende fornøyd. Dette blir rett og slett et par lekser sokker og små nøster med restegarn blir til noe nyttig og klimavennlig.
:::::::::::::::::::::::
Her er forresten den ferskeste episoden min i Britt-Arnhilds verden på YouTube:
Jeg hadde en gang, nei, det er ikke helt sant, jeg HAR et mål om å strikke et dagboksblad i måneden. Ligger nok dessverre langt etter skjema i forhold til det, men etter et langt liv fullt av boblende planer og ideer har jeg lært meg at det aldri er for sent å gjøre noe med dem. Kanskje blir resultatet litt annerledes enn jeg opprinnelig har tenkt, kanskje får jeg ikke gjort så mye som jeg planlegger, eller (ganske urealistisk) kanskje får jeg gjort enda mer. Om jeg det siste året langt fra har klart å strikke et dagboksblad i måneden så betyr jo det slett ikke at jeg ikke kan strikke et dagboksblad for april 2022. Egentlig er det en perfekt timing for akkurat det.Det er første mai i dag, april er akkurat overstått, en måned smekkfull av opplevelser og høydepunkt og blant alle disse har jeg valgt påskeliljen til å fylle dagboksbladet mitt.
Andre påskedag var vi på Gossen/Aukra og fikk oppleve de utrolig fantastiske påskeliljemarkene der. Jeg tok masse film som jeg har delt i Britt Arnhilds verden på YouTube. Men det har vært mange flere påskeliljer gjennom april også. Massevis i hyttehagen, ganske mange her hjemme i hagen og enda mange flere i Stockholm hvor vi har vært noen dager for å besøke eldste sønnen vår.
Jeg er ikke ferdig med mønsteret enda. Har sittet og lekt meg med rutepapir og fargeblyanter i kveld og er snart i mål, men har planer om å fortsette i morgen. Denne gangen har jeg forresten gjort noe nytt. Jeg har tatt utgangspunkt i et mønster jeg har kjøpt på Ravelry, Ostara mitts av Nina Pommerenke. På de vantene har hun lagt inn en bord med påskeliljer nederst på vanten. Da jeg så den syntes jeg den var så fin, så jeg fant ut at det var vel verdt å spandere SEK 60.00 på mønsteret.
Hvis du ikke allerede har sett filmen fra påskmeliljemarkene finner du den her:
All texts and photos by Britt-Arnhild Wigum Lindland
maskerade
maskerade
The first step is always the most exciting.
I am sitting in a small hotel room, somewhere in Norway. I am knitting, and all of a sudden I knew it was time to start a knitting blog.
Maskerade, masquerade, playing with words as maske is the Norwegian word for a knitted stich, rad is a row. Knitted stich in a row - maskerade.
Recent Comments