@brittarnhild
Helt fra hytta var ny i 1975/76 har det å se og lytte til fugler vært en yndet hobby. Det var ganske stille her da vi var utover forrige gang, men nå er våren i anmasj og fuglene vender tilbake. I går kom det en liten gjerdesmett og satte sag ute på terrassen mens vi spiste frokost, og senere på dagen, da vi satt ute i sola og drakk kaffe var det en ørn som fløy lenge over hytta, sammen med en ravn. Ravnene både ser og hører vi nesten hele tiden forresten. Og så er det hakkespettene da. Flere typer av dem. På bildet er det en hvitryggspett, hunnfugl som er i ferd med å hakke hull til bolig for seg og avkommet. Jeg lurte veldig på hvilken type hakkespett dette kunne være. I følge den gamle Det Beste - fugleboken vi har her ute er tretåspett den eneste hakkespetten som ikke har noe rødt i fjærdrakten, og på denne kunne jeg ikke se noe rødt. Men jeg fikk det liksom ikke til å stemme helt. Så da gjorde jeg som jeg ofte gjør når jeg ikke helt vet å artsbestemme fugler, jeg la ut et bilde på facebooksiden ID og fugl. Svaret kom sporenstreks, dette er en hvitryggspett hunnfugl, den har heller ingen rødfarge, det er det bare hannen som har.
Ei venninne av meg, som ikke har all verdens med fuglekunnskap, hadde forresten besøk av en hakkespett i hagen, en flott fugl med mye rødt i fjærene. Da mannen kom hjem kunne hun gledesstrålende fortelle at de hadde hatt besøk av en rødspette :-)
Terje har snekret fuglekasser i vinter, fire stykker, og i dag var det tid for å henge dem opp. Tre stykker havnet her ute og den fjerde tar vi med hjem til Huseby.
Nå blir det spennende å se om fuglene finner kassene.
Vi hadde i mange år ei fuglekasse hengende her ute som Børge hadde laget av en hul trestamme. Den har dessverre råtnet nå. Flere år hadde vi et fluesnapperpar boende der, skjønt av og til ble de kastet ut av meisene. I naturen er det den sterkestes rett som gjelder.
Her måtte et par greiner sages vekk. Det er viktig at ikke ekornene får tilgang til eggene og de nyfødte ungene.
Comments