@brittarnhild
Det ringte på døra forleden. Utenfor stod Milian 4 år og han hadde nesten ikke tid til å vente på at jeg skulle åpne før han utbrøt: "Bestemor, ska vi arbei i drivhuse?" Milian kom sammen med pappaen sin, som skulle skifte dekk på bilen , og hadde allerede på kjøreturen hit fortalt pappa at han skulle arbeide i drivhuset sammen med bestemor.
Jeg blir kjempeglad over en sånn forespørsel så klart, og i drivhuset er det alltid noe å finne på, både for bestemors etter hvert ganske stive artrosefingre, og for små, myke barnehender. Arbeid i drivhuset for Milian handler mye om å få lov til å tegne blomster i drivhusdagboka mi, og det måtte han gjøre denne dagen også. Men på denne tiden av året er jo frøsåing høyt oppe på agendaen, og det er barnebarna gjerne med på. Jeg fant fram noen aktuelle frøposer, vi gikk ut til plantebordet og fylte potter med jord og Milian sådde to typer tagetes, blomkarse og en ny sort jeg aldri har prøvd før, men som ser veldig fin ut på bildet på frøpakken, papirblomst. Vi snakket om hvor forskjellige ulike frø er og så rart det er at sånne bittesmå, tørre frø kan begynne å vokse og bli vakre blomster. Milian holdt fram hånden sin og fikk frø som han forsiktig la på jorden i pottene vi hadde fylt. Da vi kom til blomkarsen stakk han små hull i jorda med pekefingeren og puttet ett og ett frø nedi før han varsomt klappet igjen hullene. Vi la et tynt lag jord over frøene og så var det tid for å vanne. Forsiktig, forsiktig nå også, bestemor holdt et godt tak i vannkanna sammen med Milian, det er altfor lett å drukne de nysådde frøene når man er fire år. Krukken med papirblomsterfrø ble satt i vinduskarmen inne på badet, de andre fikk stå ute i drivhuset. Det vil nok ta litt lenger tid før de spirer der ute, det er ganske kaldt om natten enda, men så blir alle fall plantene skikkelig herdet.
"Bestemor, kan vi spise is nå?" Kos i drivhuset hører med, det vet Milian godt. Denne gangen ble det forresten ikke is, men et kjempestort påskeegg jeg hadde fått fra venner som feiret påska i Italia. Ikke ble det inne i drivhuset heller, men ute i solveggen, og pappa fikk være med, selv om fingrene hans, etter å ha "mekket" på bilen, var temmelig svarte. At våre fingre også var ganske svarte brydde vi oss ikke så mye om, de var jo svarte av jord, og det er jo ikke skittent, eller hva?
Jeg hadde egentlig tenkt å så noe særlig i år, først var vi på hytta hele påska, så hadde jeg en tur planlagt til Frankrike (skulle undervise på et strikkeretreat, men den turen er avlyst) og så skal jeg etter hvert en måned til Italia (blant annet for å arrangere strikkeretreat i Toscana) Det gir noen utfordringer med vanning og stell av plantene. Men Terje blir ikke på reisefot like lenge som jeg, vi har barn som bor rett i nærheten, og vi har gode naboer med grønne fingre, som gjerne stiller opp. Så dermed ble kjøkkenbord og vinduskarmer fylt opp i år også. Det hører jo senvinteren og tidligvåren til dette, å fylle potter med jord, velge ut hva jeg ønsker å så i år, spent følge med hva som kommer opp av jorda. Mislykkes med noe, lykkes med mye.
Jeg har hatt utfordringer med jorda i år, som har gått ut over flere av frøene jeg har sådd. Vi bruker stort sett jord vi lager selv, og for å sikre meg at jeg har nok jord til frøsåingen fra februar og utover, mens det enda er full frost i bakken, bruker jeg å fylle en plastkasse med jord på høsten og ha stående i blomsterrommet i kjelleren. Siden planen var å ikke så noe særlig denne våren, gjorde jeg ikke det i høst, så da tiden for å så kom, måtte jeg ut å kjøpe jord. Handlet på et av våre mest kjente hagesenter-kjeder, en pose såjord, en stor pose garantert torvfri blomsterjord. Og valgte helt bevisst å ikke kjøpe det billigste. Såjorda er fin, men blomsterjorda er en katastrofe. Selve jorda ser ut som om den består av mesteparten bark, og jeg får ingen ting til å vokse i den. I god tid før påske sådde jeg cherrytomater, pottet om halvparten i krukker med denne blomsterjorda før vi drog på påskeferie, lot den andre halvparten stå igjen i såjord. Da vi kom hjem etter 10 dager hadde plantene i såjorda vokst godt, de som var pottet om i blomsterjord stod på stedet hvil, og det gjør de fortsatt. Nå er såjordplantene flyttet over i potter med vår hjemmelagede jord, og de vokser og trives, mens de andre bare står der og har en høyde på et par centimeter.