Våren kommer alltid seint i Akeleiehagen. Godt er det da å kunne ta noen turer ut til hytta på Aure. Den ligger i en sørvendt skråning, så vårsola får godt tak. Noe både blomster og trær og fugler og hytteeiere godt kan like.
Opp gjennom årene har det gjerne blitt til at jeg har tatt med løker av minipåskeliljer og perleblomster ut hit etter at de er ferdig med å blomstre hjemme. Så ligger de under hytta gjennom sommeren og settes ned på våren.
Dermed er det alltid massevis av vårblomster her ute.
Jeg fikk tatt av alt det gamle granbaret i dag, og dermed måtte det jo bare bli en hyttehagevideo på YouTube:
Nå fylles plantekassene med bokashi. Jippi. Dette er Leander sin kasse, og da må han selvsagt være med og gjøre jobben. "Æsj!" utbrøt han da han så og luktet innholdet i kassen, men både lukt og syn forsvant da bestefar dekket komposten med jord.
Kassen til Leander er klar, vi må bare vente på litt varmere vær. Vi har hold på med bokashi i litt over et år nå, og jeg kan nesten ikke tenke meg et hageliv uten. Ikke bare får vi verdens beste jord, vi får også brukt absolutt alle matrestene til noe nyttig.
Bokashibøtta reingjøres, og er klar til å fylles opp på nytt.
Jeg har vært medlem i Hageselskapet i mange år, men aldri vært med i noe lokalt hagelag. Så ble jeg spurt av Melhus hagelag for et par år siden om jeg kunne komme og holde foredrag for dem, og året etter ble jeg spurt igjen, om de kunne få komme på hagebesøk hos meg og plukke sine egne fargerike salater. Dermed kom jeg på en måte innafor, og nå følger jeg med spenning med på programmet deres.
I dag inviterte Melhus hagelag til kurs på Tranmæl gård, kurs i beskjæring av trær og busker, med arborist Bård Skavlan fra Ringve botaniske hage som kursholder. Beskjæring kan jeg omtrent ingenting om, så dette måtte jeg selvsagt få med meg. Og jammen lærte jeg litt av hvert. Som at plommetrær og kirsebærtrær er blødere, så de skal ikke beskjæres på våren, kun høst eller vinter. At epletrær i grunnen kan beskjæres hele året, og også mye om hvilke greiner det er lurt å ta.
At solbærbusker kan gi bær i flere hundre år,
om man beskjærer dem riktig. Og mye, mye mer.
Etter kurset var det tid for kaffe og vafler. Skulle gjerne spist ute i hagestua, hvor ei eplegrein vokser inn gjennom veggen. Så skulle selvsagt eplegreina vært full av duftende epleblomster. Men eplegreina blomstrer nok ikke på ei stund enda, og kulden jaget oss inn i det ærverdige gamle våningshuset.
Takk til Melhus hagelag, takk til Bård Skavlan og ikke minst takk til Synnøve og Bård Tranmæl. Den hagen deres, og det fantastiske fuglelivet....... der skulle jeg gjerne gått meg vill. Lenge!
:::::::::::::::::::::
Jeg tok bittelitt video som jeg håper å få lagt ut på YouTube i morgen. Dagens vlog er fra Akeleiehagen, hvor de første spirene såvidt har begynt å titte opp.
For to uker siden tenkte jeg at i år må det da bli en fryktelig sein vår. Vi ventet besøk fra USA/Firenze, og snøen lå tung og tykk i hele hagen. Så kom besøket, og jammen hadde de med seg sol og varme. Snøsmelting satte i gang for fullt, vi satt ute i hagen og drakk kaffe, og kunne nesten se at snøen smeltet.
Det kom ingen blomster før gjestene reiste igjen, men nå dukker både det ene og det andre og det tredje opp.
Det er fortsatt svært vått og ganske grått ute i hagen. Men jeg tar en vandring både morgen og kveld, og jammen har det dukket opp noe nytt å se på hver eneste gang jeg tar hagerunden min.
Men enda er nok drivhuset det beste stedet å være. Drivhuset har sin egen blogg, Nederst i hagen, og det var fra drivhuset jeg gjorde dagens YouTube-video.
Ute på hagemuren henger det ei fuglekasse med blått tak. Der har den hengt i mange, mange år, som en liten fargeklatt på en grå mur. Jeg har av og til sett en meis stikke hodet inn der om vinteren på jakt etter solsikkefrø, men så vidt jeg vet har det aldri bodd fugler der inne.

Det kommer det kanskje ikke til å gjøre i år heller,

men da jeg spiste frokost i dag kom både herr og fru svartmeis på en befaring.

Jeg var ikke sein om å la frokost være frokost, og finne fram kameraet.

Heldigvis tok de seg god tid, så det ble både et og to og mange flere bilder.
Utålmodigheten tar meg, og inspirert av det gode vårværet er jeg i full gang med såingen. Det kan jo fort komme frostnetter enda, og bli kaldt også inne i drivhuset, men med varmeovn som jeg kan slå på ved behov, krysser jeg fingre for at jeg skal klare å holde drivhuset frostfritt.
Jeg sår bare litt om gangen, på den måten håper jeg å beholde kontrollen og ikke bli helt overveldet. Så har jeg massevis av frø, mye mer enn jeg får brukt. Men det er jo en del av moroa med å være hagegartner, er det ikke :-)
Jeg kjøpte meg et bitte lite fikentre i fjor vår. I løpet av sommeren, inne i drivhuset, vokste det seg større og større. Det fikk etter hvert fem små frukter, som nesten rakk å modnes før vinteren kom. Da ble fikentreet flyttet ned i kjelleren, til et mørkt og kaldt rom, hvor det fikk sove vintersøvnen sin. De lange vintermånedene gikk mot slutten, lyset kom tilbake, også til det kalde kjellerrommet. Fikentreet ble nysgjerrig og bestemte seg for å titte ut for å se hva dette var for noe. Først et lite blad, så ett til, og enda ett.
Jeg har en stund nå, på facebook og instagram, hatt en daglig oppdatering som jeg kaller #jaktenpåvårtegnene Det har vært en lang vinter i år. Masse snø, og stabilt vintervær, kan ikke klage på det, men nå når vi snart er midt i april, kjenner jeg at vårfornemmelsen begynner å krible i meg.
Mens snøen fortsatt ligger i et tykt lag ute i hagen, er det altså de små vårtegnene jeg er på jakt etter.
Foreløpig finner jeg de fleste innendørs, men se her, mon tro om ikke denne lille ekornfruen har noe som vokser i magen. Hva tror du?
Jeg hadde forresten vårens første lille arbeidsøkt ute i drivhuset i dag. Ikke lenge, men jeg fikk da ryddet litt, og begynte å legge de første planene.
Se bare her:
Britt-Arnhild Wigum Lindland
COPYRIGHT 2005-2023
All texts and photos by Britt-Arnhild Wigum Lindland
Akeleiehagen
Rett sør for Trondheim, på Huseby, finner du Akeleiehagen. I det røde huset midt i hagen bor jeg sammen med mannen min. Hagen deler vi med fugler og ekorn, og massevis av blomster, urter, bær, grønnsaker og poteter.
Den blå hagen på Huseby er en dagboksblogg hvor jeg deler små og store hverdagsglimt fra hagen.
Recent Comments