@brittarnhild
Det var litt tilfeldig jeg kom over en artikkel om bokashi på facebook på senvinteren. Vi bestilte en pakke med to bøtter samt to poser strø, og var igang. Etter dat har vi fylt opp en bøtte med matavfall/kjøkkenavfall sånn omtrent annenhver uke, og bøtte på bøtte med bokashiavfall er gravd ned i jorda i hagen. Dessuten har overskuddsveske fra bøttene gitt mer enn nok gjødsel gjennom sesongen.
I dag var nok en bøtte klar til å tømmes, etter å ha stått med tett lokk og godgjort seg inne på kjøkkenbenken i to uker (når bøtta er full må den stå innendørs i to uker minst).
Det er fortsatt masse som vokser i vekstkassene mine, men et hjørne i den ene var klart til å ryddes for vissen ruccola, spinat og borago. Et perfekt sted å grave ned innholdet i den "modne" bokashibøtta.
Jord blir gravd tilside, bokashikomposten tømmes i,
og jorda graves på plass over komposten.
Så snart hvitløksfeddene jeg har bestilt fra solhatt.no kommer, skal de ned i jorda her. Og kanskje prøver jeg meg på noe annen høst/vintersåing også.
Alt overskuddsmaterialet som jeg lukte vekk fra kassen går selvsagt i hagekomposten.
:::::::::::::::::::::::
Du kan lese mer om bokashi på bokashi.no
og på Sara Bäckmos blogg finner du diverse videoklipp om hvordan hun jobber med bokashi.
Jeg er også svært begeistret for bokashi. Bor på Røros og har derfor hatt noen utfordringer med tradisjonelle komposter, men bokashi er strålende! Har holdt på med det to år, det første året var mest jordforbedring, iår begynner jeg å kjenne at jeg er i ferd med å få inn rytmen i hagearbeidet. Jeg har aldri hatt så godt resultat i kjøkkenhagen før, selv om jeg var bortreist en hel måned midt på sommeren. I tillegg til gunstige nedbørsmenger i sommer kommer det nok av bokashien!
Posted by: Eli Høye Neby | 09/28/2017 at 09:45 AM
Ja, bokashi ser ut til å være skikkelig snadder for hagen Eli. Takk for kommentaren din.
Posted by: BrittArnhild | 09/28/2017 at 10:00 PM