@brittarnhild

Vi kjenner et ungt italiensk par som har brutt alle sine bånd i Italia og kommet flyttende til Norge. Som alle italienere, i alle fall velger jeg å tro at det gjelder alle, er dette unge paret opptatt av mat. Mat som smaker, mat laget fra grunnen av, og gjerne av lokale råvarer. For et par år siden var Somnia og Fabio på motorsykkeltur fra Italia til Nordkapp. På vei sørover igjen stoppet de hos oss ei natt. Dette var midt i soppsesongen, og som gave til oss kom de med selvplukket sopp, funnet i Sverige et eller annet sted.
Jeg skulle gjerne hatt kjennskap til matsopper. Jeg plukker kantarell rundt hytta på Nord-Møre hver høst, men kunnskap utover det har jeg rett og slett ikke. Men nå tror jeg jammen at jeg skal få Sonia til å lære meg litt. Til jul fikk vi en boks fylt med masse forskjellig mat av dem, blant annet en pose selvplukket, tørket sopp. Selve posen ser så delikat ut at den kan nesten brukes som en dekorasjon, men det er den da faktisk altfor god til. Dette var sopp til å spises.
"Bruk den i risotto" sa Fabio på sitt gebrokne norsk. "Ja, tenkte jeg, sopprisotto skal det bli"

Det finnes et utall måter å lage risotto på. Jeg har plukket opp noen tips her, andre der, og kommet opp med min egen variant som fungerer utmerket for oss. Noen ganger er vi mer i Spania/Tenerife-stemning, og da kaller vi det paella, men som oftest er vi i Italiastemning, og da er det ingen tvil, dette er risotto.
Og fremgansmåten min, den er omtrent sånn som dette:
Wokpanne (jeg har ikke paellapanne, i alle fall ikke foreløpig), olivenolje, varmes.
Noen fedd hvitløk presses flate med knivbladet (det har jeg lært av Frances Mayes) og hakkes, haes i stekepannen. Et par sjalottløk skrelles og skjæres i tynne ringer og får følge hvitløken. Likeså litt vanlig løk som hakkes i biter, mengden avhenger av hvor mye risotto jeg skal lage.
Når løken er godt varmet har jeg i litt smør, smelter det, og så ris, den mengden jeg skal ha. Noen ganger bruker jeg det som kalles risottoris, men like ofte blander jeg grøtris og basmatiris halvt om halvt (jeg bruker alltid den grøtrisen som skal ha lang koketid).
Så heller jeg på vann, varmer opp, rører, lar vannet trekke inn, mere vann, varmer opp, rører, lar vannet trekke inn, og fortsetter denne prosessen. Litt av vannet erstattes med hvitvin eller eplemost.
Etter hvert begynner jeg å krydre.
Salt. Pepper. Buljong, fiskebuljon hvis det er paella, og da er gjerne vannet allerede erstattet med fiskekraft fra fisken vi kokte dagen før, eller fiskekraft fra fryseren. Paprika. Safran for å få den nydelige gule fargen.
Så tilsetter jeg grønnsaker. Og eventuelt kjøtt. Eller fisk. Eler kylling. Eller skalldyr.
Denne gangen var det Sonia og Fabios tørkede sopp som ble hovedingrediensen. Sammen med grønne erter og rød paprika.

Hvordan lager du risotto?
Jeg tar gjerne imot tips og ideer.
Recent Comments