@brittarnhild
Da har det gått en måned siden jeg startet serien Året rundt i Ringve botaniske hage. Vi har kommet til august og høsten nærmer seg. Men på tross av en periode med kaldt og surt vært er det ikke noe som likner på høstfarger i hagen enda. Grønnfargene derimot, var ekstra frodige etter alt regnet, ja, det var som det gnistret av dem.
I Gammelhagen står staudene ranke, flotte og fargerike.
Gamlehagen har fått navnet sitt fordi den består av tradisonelle stauder fra gamle midt-norske hager.
En gullris er i ferd med å spring ut.
Systemet er kanskje den viktigste hagen i hagene. Det består av en labyrint med rundt 50 små og støtte rom hvor plantene er sortert etter plantegrupper. En ligularia, eller nøkketunge fanget oppmerksomheten min. Jeg har to ulike ligularia hjemme i Akeleiehagen, men denne sorten er ny for meg.
En sælvtistel, og med ett er det ingen tvil lenger om at sommeren er på hell og vil snart bli overtatt av høsten.
Denne har jeg ikke i Akeleiehagen, men tror jammen jeg setter den på ønskelista mi, en Sanguisorba canadensis, en slags blodtopp, tilhørende rosefamilien.
Hadde ikke hatt noe imot å ha denne guksøten heller. Det er fascinerende med planter som særlig viser seg fram på slutten av sommeren, når mye annet har visnet.
Jeg avslutter augustvandringen i et lite rom av Systemet hvor det i år er plantet en mengde ulike belgfrukter. Det i anledning at 2016 er FNs internasjonale år for belgfrukter. Erter, bønner og linser har mange gode egenskaper - de har høy næringsverdi, er lette å dyrke, har god holdbarhet og er bra for miljøet. Belgfrukter er smart mat for verdens voksende befolkning, de er med på å redusere overvekt og livsstilssykdommer, de gir økt næring til jorda og krever lite vann i produksjon.
Fikk jammen lyst til å plukke meg en fargerik bukett blomstererter, men motstod fristelsen :-)
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.