@brittarnhild
Sånn skriver jeg i fasteboka om regnbueukene:
Gud satte regnbuen i skyene for å minne seg selv om at han aldri mer ville la en storflom ødelegge alt liv på jorden. Vi kan sette en regnbue over vårt liv for å minne oss om at alt liv er gitt oss til låns. Vårt liv er innfelt i jordens liv. Vi skal dele med våre søsken, og vi skal overlate skaperverket til dem som følger etter oss.
Regnbuen har sju farger og fastetiden har sju uker. Fastetidens hovedfarge er fiolett, men samtidig kan vi la hver uke få sin egen regnbuefarge. Gjennom å lære mer om fargene og å leve med fargene i kunst, litteratur og musikk, kan vi la regnbuen bli en håpsbue over fastetiden som minner oss om hvordan Gud vil vi skal leve vår stund på jorden. Samtidig går det mot vår, og naturen står klar til å la en palett i alle regnbuens farger briste.
Gjennom de sju fasteukene kan vi la et hjørne av kjøkkenbenken, eller et lite bord i stua, få være et regnbuehjørne. Vi kan så frø som gir vekster i de ulike regnbuefargene. Disse vil etter hvert vokse opp og minne om våren som er i anmarsj. Når sommeren kommer, kan de plantes ut i et eget regnbuebed i hagen og gi sommeren et minne om fastetidens innhold. Regnbuebordet kan pyntes med lys i regnbuefargene, ett nytt lys for hver ny fasteuke, og fantasien kan brukes til å dekorere i ulike farger for å illustrere ukene.
Det er spennende å lære om farger, om deres opprinnelse og om bruken av dem. Gud har skapt fargene og vår evne til å skille dem fra hverandre, og gjennom å lære mer om dem lærer vi også mer om Gud.
Og dette skrev jeg her på bloggen for to år siden:
Det var Sølvi Ann Fætten som opprinnelig ga meg ideen til regnbuemotivet og de sju fasteukene. Sølvi Ann sår frø og bruker farger, fra rødt til fiolett, som en vandring i fastetiden fra det jordiske mot det himmelske. Jeg tok ideen videre til lys, fargelære, matoppskrifter og kunst. Kirkens Nødhjelp var i sin tid med på utgivelsen av "40 dager - fra karneval til oppstandelse", og den vinteren boka kom ut, fikk alle distriktskontaktene den i gave. Flere oppdaget regnbuekalenderen og tok den i bruk i fastetiden, og nå har Kirkens Nødhjelp utviklet det videre. Det er sånn tradisjoner skapes, er det ikke?
Anne-Brit Lillethun Johansen, som jobbet i IKO-forlaget og var formgiver til boka mi (ja, jeg kan trygt si at uten Anne-Brit hadde det aldri blitt noen bok) sa en gang med latter i stemmen "du vet det BrittArnhild, Vera Molland delte jo sine tradisjoner og de er etter hvert blitt allemannseie. Du skal se det går slik med regnbuekalenderen din også"
Kirkens Nødhjelp har som sagt videreutviklet Regnbuekalenderen, blant annet med å lage ei bønn og en kort tekst knyttet til hver uke. Her er fra den røde uka:
Korset fra Kenya viser oss fastens innhold - et kors fullt av hender. Vi klarer ikke å skille dem fra hverandre. Evangeliet er mer enn ord. Når noen orker å være Guds hender i verden, og samtidig strekker seg mot Gud i lovsang og bønn, da opplever vi at handling og bønn blir ett (NoS 674)
I 2007 gav jeg ut boken "40 dager - fra karneval til oppstandelse" via IKO-forlaget
(den er nå utsolgt) I løpet av fastetiden blogger jeg fra boka, fortellinger fra da jeg jobbet med den, og om hvordan jeg, og andre, bruker materialet. Dessuten kommer jeg hver dag til å utfordre meg og deg til å gi en gave til Kirkens Nødhjelp og/eller andre
#godhetstyrannifastetiden
:::::::::::::::::::::::::::
Diverse info til hvordan du kan gi til Kirkens Nødhjelp:
Giverinfo:
Kontonummer: 1594 22 87493
SMS: Send kodeord GAVE til 2468 (200,-)
Gi online: https://goo.gl/xvusrU
Comments