@brittarnhild
Jeg fikk en overraskende epost for et par uker siden. Judy skrev at hun gjennom mange år hadde vært en trofast leser av bloggen min Britt-Arnhild´s House in the Woods og som en liten takk for alt jeg har delt der opp gjennom årene ville hun gi meg en bok:
I have been a follower of you for many years. Sometimes silent, sometimes making comments. Beside your faith in Jesus Christ which is clearly evident and of first importance I love your enthusiasm for nature. A book has been published about the boreal forest that includes where you live. It is both a travelogue and a cookbook. The author travelled to Scandinavian to research how people in different countries use the bounty of the forest. If you do not already have 'The Boreal Feast' by Michelle Genest I would like to send it to you as a small thank you for your blog.
Jeg får fra tid til annen sånne og liknende eposter, ble glad selvsagt, men tenkte ikke så mye mer over det, annet enn at jeg sendte henne postadressen min. Og da det lå en stor bokpakke i postkassa da jeg kom hjem fra jobb i dag koblet jeg ikke den til Judy, kunne ikke huske at jeg hadde noen bok fra amazon på vent og lurte fælt på hva som var inne i pakken.
Vi var invitert på middag til naboer så jeg trengte ikke å starte på middagsforberedelser, og sola skinte, så jeg satte meg ute i hagen med et glass hjemmelaget rips- og solbærsaft og åpnet pakken.
Der fant jeg:
The Boreal Feast,
A Culinary Journey Through the North
av Michele Genest.
Og så fort jeg begynte å bla i boka skjønte jeg at dette var midt i blinken for meg. Vel, aller først måtte jeg forresten google boreal og lærte av wikipedia at:
Boreal er nemninga på ein del av den tempererte sonen på den nordlege halvkula. Den boreale regionen vert kjenneteikna av barskog og tundra og dekker kring 15 % av landarealet på jorda. Regionen omfattar nordre delar av Russland og Europa, Canada og Alaska. Området har dei største landbaserte kolreservoara i verda.
Definisjonen på den boreal region er at gjennomsnittstemperaturen i juli skal overstige 10°C og at vekstsesongen skal vere kortare enn 100 dagar.
Ordet «boreal» tyder nordleg eller arktisk og vert brukt i ulike vitskaplege samanhengar (må ikkje vekslast med arktisk klima). Ordet kjem frå det latinske borealis med same tyding og opphav frå det greske Boréas, som tyder nordavind. Ordet finst i kong Bore. Veksten linnéa har det vitskaplege nament Linnaea borealis, og nordlys kan også kallast aurora borealis.
Her hvor jeg bor altså. Vel, i alle fall nesten.
Boka er delt inn i årstider, og full av spennende oppskrifter hvor kortreist mat tas i bruk, gjerne i form av ingredienser i naturen jeg aldri har prøvd meg på. Massevis av flotte fargebilder og dessuten, som Judy skrev i eposten sin, også en reisebok.
Jeg gleder meg til å lese, nyte, sanke, høste, prøve, smake..........
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.